Facket kritiserar elak Ericssonledning

Metallfacket på Ericsson riktar skarp kritik mot företagsledningen efter dagens besked om de kraftiga nedskärningarna. Joel Zenkert, ledamot i Metallklubben på Ericsson, anser att företagsledningen skulle lagt fram hela besparingspaketet med en gång. ”De har varit elaka i förhandlingarna”, säger han.

Joel Zenkert tycker att Ericsson skulle framstå som rakast i dialogen med de anställda om bolaget redan från början hade lagt fram ett totalt besparingsprogram, i stället för att först varsla 500 personer om uppsägning för att i dag meddela att ytterligare 600 personer förlorar jobbet.

”Ju tidigare man får veta om sin framtid, desto bättre är det. Dessutom har det ju inte spelat någon roll hur vi har förhandlat om de 500 som först sades upp, nu ska ju ändå de flesta på företaget bort”, säger Joel Zenkert som har mellan 900 och 1.000 anställda, bland annat montörer och operatörer, i den lokala Metallklubben på Ericsson i Linköping.

Han är också mycket kritisk till hur Ericssonledning hanterat bolaget under de senaste åren.

”Man skäms över att vara Ericssonanställd, ledningen har slarvat bort allt. Designmässigt är ju telefonerna en katastrof och dessutom är försäljningsorganisationen dålig, marknadsföringen är inte heller bra”, säger Joel Zenekrt och tycker det hade varit bäst om Ericsson hade tagit fram en grundkonstruktion och sedan levererat nya skal och smärre nya funktioner.

Han tycker också att Ericsson agerar fel när de flyttar ut mobiltelefontillverkningen till låglöneländer. Bolaget borde i stället under årens lopp ha satsat på att effektivisera verksamheten och använt fler och fler maskiner.

”Genom att öka volymen i produktionen så hade vi också kunnat behålla antalet anställda”, säger Joel Zenkert.

Ericssonledningen hade kallat till ett möte den 18 mars med arbetsledarna på anläggningen i Linköping för att de skulle få information om de framtida planerna för verksamheten. I sista stund ställde företagsledningen in mötet och de anställda kunde inte få den information av sina arbetsledare som de hade räknat med att få den 19 mars. De enda som då visst vad som skulle hända var de fackliga företrädarna, men de varken kunde eller ville säga något till de anställda.

”Jag anser att det är företagsledningens uppgift att informera de anställda om att de förlorar jobbet, inte fackets. När folk frågat mig om framtiden har jag endast sagt att ingen kan känna sig säker om framtiden”, säger Joel Zenkert.

Han tror att förhandlingarna med arbetsgivaren kan bli tuffa eftersom Metallklubben är fast övertygad om att människor ska sägas upp enligt turordningsreglerna. Arbetsgivaren har signalerat att den vill handplocka dem som ska vara kvar.

”Jag tror inte att de kan plocka rätt personer, de känner inte alla. Det blir endast favoriterna som blir kvar. Vi måste givetvis ha en blandning av personal; gamla och unga, män och kvinnor. Väljer företagsledningen är risken stor att de endast plockar unga män”, säger Joel Zenkert.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.