Familjen Perssons smäll i Storskogen – tappat 2,8 miljarder

Syskonen i familjen Persson har åkt på ordentliga förluster i serieförvärvaren Storskogen. Från toppnoteringen i januari 2022 har Storskogens aktie varit med om en ordentlig utförslöpa. Bara de senaste tre månaderna har den backat cirka 19%. För syskonen Persson innebär det att värden för närmare 2,8 miljarder kronor raderats ur portföljerna.
Familjen Perssons smäll i Storskogen – tappat 2,8 miljarder - Karl-Johan Persson och Charlotte Söderström
HM-arvingarna Karl-Johan Persson och Charlotte Söderström.

H&M har upplevt ett rejält lyft på börsen sedan årsskiftet och aktien är i skrivande stund upp cirka 38% i år, vilket förmodligen varit till stor belåtenhet för familjen Persson som fortsätter att köpa in sig i klädjätten.

Det finns dock ett innehav som inte varit lika gynnsamt för familjen de senaste åren. Det handlar om aktier som ägs av Stefan Perssons barn, dollarmiljardärerna Karl-Johan Persson (nuvarande styrelseordförande för H&M), Charlotte Söderström och Tom Persson, som samtliga åkt på brakförluster i serieförvärvaren Storskogen. 

Från 3,3 miljarder till 500 miljoner

Storebror Karl-Johan Persson var den i syskonskaran som först klev in som aktieägare i Storskogen redan 2013. Charlotte Söderström och Tom Persson följde efter under 2021, enligt Holdings.

I samband med noteringen av Storskogen hösten 2021 sålde Karl-Johan 20% av sitt innehav för teckningskursen på 38,5 kronor/aktie till ett värde av 348 miljoner kronor. Efter noteringen gick Storskogens kurs upp ordentligt och toppnoterade 61,3 kr i januari 2022. Vid den tidpunkten, när syskonens gemensamma ägande alltså var som störst, ägde Karl-Johan Persson aktier till ett värde av 2,2 miljarder kronor i bolaget. Charlotte Söderströms innehav värderades till 545 miljoner och Tom Perssons innehav värderades till 450 miljoner kronor.

Karl-Johan Persson.
Karl-Johan Persson var först av syskonen att investera i Storskogen och vid toppnoteringen i januari 2022 värderades hans innehav till 2,2 miljarder kronor. Foto: Jonas Ekströmer/TT kod

Familjemedlemmarnas innehav i Storskogen uppgick vid tidpunkten till totalt 3,3 miljarder kronor.

Sedan dess har Storskogens aktie varit med om en ordentlig utförslöpa. Bara de senaste tre månaderna har kursen backat med cirka 19%. I dag byter den händer för 7,9 kr/aktie, vilket innebär att aktien fallit 87% sedan toppnoteringen.

Lillebror Tom verkar ha hunnit tröttnat på aktien och sålde hela sitt innehav i slutet av augusti 2023 för 67 Mkr. Det är oklart till vilken kurs han köpte in sig under 2021. Men sedan toppnoteringen i januari 2022 har värdeminskningen varit närmare 400 Mkr.

Karl-Johans Perssons innehav värderas idag till cirka 371 Mkr och Charlotte Söderströms till cirka 70 Mkr. Värdeminskningen för syskonens innehav i Storskogen (realiserat som orealiserat) uppgår således till närmare -2,8 miljarder kronor sedan kursen toppade. En tröst i sammanhanget är att deras tidiga inträde i Storskogen innebär, om än okända, säkert begränsade reella förluster i kronor och ören.

Syskonen Perssons innehav i Storskogen är långt ifrån det största på börsen. De största innehaven utgörs av de familjegemensamma aktierna i H&M, Hexagon och EQT via bolaget Ramsbury Invest, vilket Stefan Persson äger till 70% och syskonen äger ungefär 10% vardera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.