Laddar

Strategens fem favoriter bland värdeaktierna – gillar H&M, Volvo och storbanken

Gillar du stora utdelningar och hög direktavkastning? Det gör Nordea också. Storbanken gillar just nu Volvo, H&M och Swedbank på grund av just utdelningar och direktavkastningen. För Afv har aktiemarknadsstrategen Martin Björsell plockat fram 5 värdeaktier han gillar.
Martin Björsell, Nordea
Nordeas Martin Björsell gillar en handfull svenska värdeaktier.

I sin senaste allokeringsstrategi ansåg Nordea att investerare skulle övervikta aktier. Banken slog också ett slag för värdeaktier.

Detta eftersom värderingsgapet mellan globala värdeaktier och globala tillväxtaktier är ovanligt stort för tillfället.

”Det är alltid svårt att avgöra vilken stil som kan tänkas gå bäst i närtid, men förutsättningarna under kommande år anser vi talar till fördel för värdeaktier”, skrev bankens strateger.

Men om vi smalnar av investeringsspektrat lite och blickar inom Sverige istället för globalt – vilka värdeaktier gillar Nordea då? Det svarar aktiemarknadsstrategen Martin Björsell på här:

Volvo

“Vi ser möjlighet till en högre värdering i takt med att bolaget kan visa på högre lönsamhet än historiskt. Aktien värderas under sin egen historik men även till rabatt jämfört med konkurrenter. Därtill ser vi goda möjligheter till distribution av kapital till investerare givet den starka balansräkningen”, säger Björsell och lyfter alltså fram stora förväntade utdelningar som en grej han gillar i caset Volvo.

H&M

“Värderingen ligger på EV/EBIT 10x för 2023/24 enligt vår prognos och en direktavkastning på över 4% är attraktivt. Vår uppfattning är att marknaden underskattar marginalutvecklingen framåt då inköpsfaktorer, som varit en motvind, förvandlas till en medvind. Därtill har bolaget ett återköpsprogram samtidigt som huvudägarna förväntas fortsätta köpa aktier”, säger Nordea-strategen.

Affärsvärlden pratade förra veckan med Danske Banks analytiker Daniel Schmidt. Han sa att klädjätten kan vara utköpt från börsen om 6 år, givet att bolaget ska återköpa aktier för miljardbelopp och att familjen Persson ständigt köper aktier.

Ett eventuellt utköp kommenterades också fondförvaltaren Lars-Erik Lundgren:

”Jag säger inte att det är 100% säkert att de kommer att köpa ut, men det vore väl bra. Den sista aktien lär ju bli dyr, så att säga”, sa Lundgren vars fond äger aktier i H&M.

Lindab

“Lindab värderas långt under sektorgenomsnittet och vi tycker inte att den förvandling bolaget genomgått med högre marginaler återspeglas i värderingen. Skulle man nå marginalmålet ser vi uppsida till marknadens prognoser och en stor omvärderingspotential”, säger Martin Björsell.

Affärsvärlden satte köp på Lindab-aktien i maj. Den analysen kan du läsa i sin helhet här.

AAK

“AAK värderas fortsatt till en stor rabatt till både sitt eget historiska genomsnitt och till globala jämförelsebolag. Vi menar att marknadens oro för att volymerna förbli låga och att EBIT per kg återigen backar är omotiverad och att en bra avslutning på året borde leda till en omvärdering av aktien”, säger Martin Björsell.

Swedbank

“Svenska banker handlas generellt lågt och med höga direktavkastningar. Det är svårt att se tydliga omvärderingstriggers men Swedbank sticker ut ur ett värderingsperspektiv (10% rabatt jämfört med sektorn) och vi ser möjligheter till att estimaten fortsätter att justeras upp då marknaden tycks underskatta vinstutsikterna både gällande ränte- och provisionsnetto samt kostnader”, säger Martin Björsell.

Afv analyserade Swedbanks konkurrent Handelsbanken för ett par dagar sedan. Även den aktien belönades med ett köpråd. Här hittar du hela Handelsbanken-analysen.

På Affärsvärldens sida Aktierekar hittar du alltid de senaste köpråden och riktkurserna för svenska aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.