Färre aktiebolag i konkurs

Under november 2015 gick 498 svenska aktiebolag i konkurs. Det var 9 procent färre jämfört med samma månad förra året. Det uppger affärs- och kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Under hela 2015 har de svenska aktiebolagen visat riktigt goda resultat, uppger Creditsafe.

”Geografiskt ser vi ungefär samma utveckling som vi sett hittills under året. På årsbasis är det Dalarna som uppvisar den största minskningen (-39 procent) men även Västmanland (-28 procent), Västerbotten (-22 procent) och Västernorrland (-20 procent) visar riktigt låga konkurssiffror sett till tidigare år”, säger Krister Jonsson, Sverigechef på Creditsafe.

Antalet anställda som berördes av konkurserna i november var 1.115 och antalet sjönk därmed 29 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

Antalet företagskonkurser i Sverige sjönk med 5 procent i november jämfört med samma månad i fjol enligt statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

Antalet konkurser under månaden uppgick till 553 stycken, jämfört med 580 företag under motsvarande månad året innan.

Hittills i år har totalt 5.494 företag gått i konkurs, vilket är en minskning på 9 procent från 6.000 stycken under samma period 2014.

Den positiva utvecklingen fortsätter därmed, och 2015 kan bli ett rekordår, enligt UC.

”Företagskonkurserna har nu minskat varje månad i över ett år. Konjunkturläget ser i vår analys stabilt ut och fortsätter trenden in i december, innebär det att vi får ett helt kalenderår med fallande antal konkurser”, säger Victoria Preger som är Marknads- och kommunikationschef på UC.

Sett till bransch har minskningen av antal konkurser hittills i år varit mest påtaglig i sektorn ”Fastighetsverksamhet”, med minus 23 procent. Sedan följer ”Byggindustri” där konkurserna minskat med 17 procent hittills i år, samt ”Bevakning, fastighetsservice och kontorstjänster” med 15 procent färre konkurser. Sämst går branschen ”Information och kommunikation” där konkurserna har ökat med 10 procent.

Hela landet förutom Gotlands län och Uppsala län går bra, enligt UC.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets