Fed-chef vill strama åt penningpolitiken i närtid 

Philadelphias Federal Reserve-chef Patrick Harker ser helst att centralbanken inte väntar med att införa en något åtstramande penningpolitik, då han bedömer att den ökade inflationen kan bli långlivad. Det framgår av en intervju med Nikkei Asia.
Federal Reserve
Federal Reserve. Foto: Patrick Semansky/TT
Den amerikanska centralbanken har sitt nästa möte den 21 till 22 september, där fokus kommer ligga på om det är dags att börja minska på den stimulerande penningpolitiken med månatliga obligationsköp.

Centralbankschefen Powell har uppgett att en åtstramning troligtvis kommer inledas vid årets slut och Patrick Harker är nu allt mer stödjande till att i närtid avsluta stimulanserna.

Harker bedömer att centralbanksräntan kommer höjas under sent 2022 eller tidigt 2023. Han ser även att den stigande inflationen kan stanna längre än man initialt trott, till följd av störningar i leveranskedjorna inom ekonomin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.