Fed lugnar men erkänner oro
I Sverige rusar Ratos och bankerna på Feds besked. Ett bolag som gick åt andra hållet och rasade kraftigt under förmiddagen var Axis. Bolaget handlades som lägst under 130 kronors-nivån. Öhman har tryckt ut aktier och hittas även som näst största nettosäljare under den senaste veckan, näst efter Morgan Stanley.
Sett till den senaste månaden är Öhman störst nettosäljare. Efter att Öhman har slutat sälja har dock aktien återhämtat nästan hela dagens fall och har stigit till 142 kronor igen.
Dagens stora händelse är dock Dubaibörsens bud på OMX-aktien, ett kontantbud på 230 kronor. Nasdaq väljer att inte höja sitt kombinerade kontant- aktiebud utan menar på att det trots allt är en bättre lösning både på kort och lång sikt. De nuvarande OMX-ägarna får da ta del av de synergier som sammanslagningen medför, vilket skapar aktieägarvärde.
Två intressanta aktietransaktioner inom bankvärlden har blivit kände under dagen. Dels har en post på 1,8 procent av kapitalet i SEB efteranmälts. Investor har nyligen ökat innehavet i banken men vill inte uttala sig om det är dem som köper ytterligare aktier.
I samma veva flaggar Sampo upp i Nordea. Det finska bolaget har hävdat att det är en finansiell investering men fortgår köpen ett tag till kommer det börja talas om de satsar på att ta en corner, just nu äger Björn Wahlroos 5,4 procent av Nordea.
Lundin Petroleums aktiekurs har slaktats de senaste dagarna och som lägst handlades aktien till 57,25 under dagen. Aktien har dock vänt upp och handlas till 62,50 efter att Lundinfamiljen flaggat för att de köpt på sig två miljoner aktier i bolaget, därefter äger familjen tio miljoner aktier i bolaget. Läge att ta rygg på Lundin?
DN skrev den andra augusti att AP-fonderna riskerar mångmiljonförluster till följd av oroligheterna i USA. Enligt den normalt sett mycket initierade finansbloggaren på Finansblogg.com ska även Kåpan, KPA och pressens pensionskassa, med flera vara i fara. De svenska bankerna och försäkringsbolagen verkar ha klarat sig men pensionskassorna har något att dölja, menar bloggaren.
Messade denna info till en kollega som är utomlands på semester och fick ett skönt svar tillbaka: “var det en etisk investering för KPA, så till vida att de kände att de stöttade fattiga amerikaner?”
Hur som helst, förvisso gör Fed en stödåtgärd men samtidigt indikerar denna aktion att det inte alls är gott ställt på den amerikanska finansmarknaden när det krävs sådana åtgärder för att underlätta likviditeten.
Som finansbloggarn uttryckte det för någon dag sedan: “Om det är så sjukt där ute att bankerna inte längre vill låna pengar till varandra (troligtvis för att de vet hur illa det är hos sig själva) då fungerar inte finansmarknaden längre som jag känner till den och då är det bäst att fortsätta sitta vid sidlinjen som en passiv åskådare till dess att spelet börjar spelas enligt de regler som man faktiskt känner till”.
Räcker en diskonto-räntesänkning för att få ordning på kreditoron och lånen mellan bankerna? Kortsiktig inpumpning av likviditet var uppenbarligen inte tillräckligt. Förlåt, men jag kan inte se denna aktion som enbart positiv.
Uppdaterad: KPA dementerar att de i nuläget har någon exponering mot den amerikanska sub prime-marknaden. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.