Fel modell

Internet har skapat ännu en dyr återvändsgränd med krisen i Letsbuyit. Det är osäkert om kooperativa inköp för att få lägre priser är en affärsmodell som fungerar.

Idag, onsdag, går tidsfristen ut för Letsbuyit att skaka fram pengar för att undvika konkurs. Drygt 35 miljoner kronor eller en bankgaranti krävs för att bolaget, åtminstone kortsiktigt, ska leva vidare. Även om det lyckas är det konstgjord andning. Därefter måste Letsbuyit skaffa långsiktig finansiering.

Ingen vind i seglen

Hur kunde det gå så här? Konceptet har inte fått vind i seglen. Eller är det så att sajter där många människor går samman för att köpa en vara inte är lyckosam?

Fredrik Staël von Holstein, före detta operativ chef på Letsbuyit fram till börsintroduktionen i juli, tillika blixtinkallad kriskonsult, anser att affärsmodellen fungerar och pekar på en omsättning för fjärde kvartalet på cirka 180 miljoner kronor och 1,2 miljoner så kallade medlemmar samt det faktum att nystartade bolag i den fysiska världen har tre år på sig att börja gå med vinst.

Enorma reklamkonton

Men faktum kvarstår. Kostnaderna har galopperat. Bolaget har fram till dags dato spenderat cirka en och en halv miljard kronor, vilket är mer än omskrivna e-handelsbolaget Boo.com som gick i konkurs förra året. Enorma marknadsföringskostnader för att lansera bolaget runtom i Europa bidrog till att kostnaderna blev alltför stora. Men trots de enorma utgifterna räckte ansträngningarna inte till för att göra varumärket tillräckligt känt och att dessutom få konsumenterna att börja handla.

Ett annat problem, enligt Jacqueline Hendriks, chefsanalytiker på undersökningsföretaget Gartner, var att Letsbuyit inte hade tillräckligt stark köpkraft (för att skaffa sig bra volympriser) hos leverantörerna.

Kundbasen värdefullast

Det som är mest värdefullt i det krisdrabbade Letsbuyit är kunddatabasen, men frågan är hur mycket pengar som bolaget kan få för denna. En lösning som Fredrik Staël von Holstein hoppas på, är att hitta en strategisk samarbetspartner.

De som har handlat på Letsbuyit men inte har fått sina varor får vänta på besked ett tag till. Inga varor levereras så länge bolaget är under rekonstruktion. Om bolaget fortsätter sin verksamhet kommer paketen så småningom. Blir det konkurs är många kunder blåsta eftersom deras krav räknas som oprioriterade fordringar.

Letsbuyit är inte den första e-handelsplatsen där människor som sluter sig samman för att handla som går omkull.

I USA kommer exempelvis Mercata att lägga ned. E-handelsplatsen Mobshop har bytt inriktning och lagt ned konceptet med att köpa i grupp, enligt nyhetssajten Upside.

Återigen, det är inget fel på e-handeln. Nätet som distributionskanal är här för att stanna. Men vi har än en gång fått se test på att det krävs en sund affärsplan kombinerat med finansiell uthållighet för att klara sig i utrensningen. Och en erfaren och kunnig ledning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.