Felaktigheter i Eniros bokföring

Eniros utredning om koncernens räkenskaper visar på felaktigheter i bokföringen. Vinstprognosen justeras nu ner och styrelsen kommer att riva upp avgångsvederlaget med förre vd:n Johan Lindgren. Hanteringen av redovisningen kan även polisanmälas.

Främst har intäkter periodiserats felaktigt. Bolaget justerar ebitda-prognosen för 2014 som sänks till 700 från 850 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Den felaktiga periodiseringen har inneburit att intäkter redovisats för tidigt. Effekten av dessa felaktigheter är 58 miljoner kronor för omsättning och ebitda 2013, vilket utgör cirka 5 procent av ebitda.

För första halvåret 2014 är effekten 28 miljoner kronor, vilket utgör cirka 7 procent av ebitda. Effekten på kassaflödet är ”ytterst begränsad”, uppger bolaget.

Utredningen genomförs av Eniros revisorer, PwC, som på styrelsens uppdrag fortsätter utredningen för övriga verksamheten i Sverige och bolagen i Norge, Danmark, Finland och Polen. Resultatet av den fortsatta utredningen beräknas vara avslutad i mitten av september.

Baserat på den nya ledningens analys och felaktigheter i bokföringen justeras helårsprognosen för ebitda 2014 från 850 miljoner till 700 miljoner.

Eniro uppger vidare att styrelsen kommer att häva det avtal om avgångsvederlag, syntetiska aktier och andra förmåner som träffades med föregående vd Johan Lindgren.

Eniro utreder också om det finns skäl att polisanmäla felaktigheterna i Eniros redovisning. Om sådana skäl finns kommer hanteringen av redovisningen polisanmälas.

Bolaget kommer att anordna en presskonferens i dag klockan 12.00 med anledning av dagens besked.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour