Fem flaggor inför noteringen av RMD

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Railway Metrics and Dynamics inför noteringen på Spotlight och hittat fem flaggor.
Fem flaggor inför noteringen av RMD - RMD

Den 15 september noteras Railway Metrics and Dynamics (RMD) på Spotlight Stock Market. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat fem flaggor.

Railway Metrics and Dynamics
Lista Spotlight
Storleksklass Mikrobolag
Börsvärde efter noteringen 71 Mkr
Sista teckningsdag 2022-09-07

HÖGT GARANTIÅTAGANDE

Railway Metrics and Dynamics är täckt av garantiåtaganden till cirka 65%. Efter mer än 450 undersökta IPO-er ser Affärsvärlden ett starkt empiriskt samband mellan ett högt garantiåtagande och svag kursutveckling. Det låter tryggt med garanter men förmodligen är det ofta ett tecken på svaghet eller desperation. Om IPO:n misslyckas blir säljtrycket stort eftersom garanterna oftast säljer ut. IPO-guiden hissar en flagga.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel.

Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass. Railway Metrics and Dynamics betalar cirka 2 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 19,2% av erbjudandet. IPO-hissar en flagga.

KOMPLEXT ERBJUDANDE

Breda kursintervall är den vanligaste formen av ett komplext erbjudande. Andra exempel är väldigt stort inslag av övertilldelningsoption eller lägen där antal aktier eller nettoskuld är svårt att beräkna. Övertilldelningsoptionen motsvarar 50% av erbjudandets grundstorlek. En flagga hissas.

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

FRAMTIDA KAPITALBEHOV

RMD är idag olönsamt. I prospektet anges att bolaget i och med nyemissionen kommer att ha kapital för den kommande tolvmånadersperioden. Hur verksamheten därefter ska finansieras anges inte. Det föranleder en flagga.

OMOGET BOLAG

När bolag växer behövs nya strukturer, processer och system för att hantera ökad komplexitet och en större organisation. Om bolag börsnoteras utan att detta är på plats så ökar det risken för bakslag.

RMD har i dagsläget bara sex medarbetare. För att bolaget ska lyckas med sina mål så kommer ett väsentligt arbete med att bygga organisatoriska strukturer att krävas. IPO-guiden hissar en flagga.

Sista teckningsdag är onsdag den 7 september och teckningskursen uppgår till 4 kronor per aktie.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL RAILWAY METRICS AND DYNAMICS SIDA PÅ IPO-GUIDEN

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco