Feta vinster

För samhället är fetma ett växande problem. Förläkemedelsbolagen har det blivit en lysande affär att behandlaföljdsjukdomarna högt blodtryck, förhöjda kolesterolvärden ochdiabetes.

Fetma är vårt största hälsoproblem, enligt FN:svärldshälsoorganisation WHO, som talar om en epidemiskutveckling. Förekomsten har fetma har fördubblats under desenaste tio åren. Problemet finns främst i industriländerna, menantalet överviktiga ökar ännu snabbare i utvecklingsländerna.USA har flest överviktiga i världen, omkring en tredjedel av denvuxna befolkningen. I vissa grupper, främst äldre svarta kvinnor,har mer än hälften en vikt långt över idealvikten. Europa liggerlägre, men några länder hamnar högt, exempelvis Tyskland ochItalien där 15-20 procent anses ha svår övervikt. Sverigebefinner sig lågt på skalan, under 10 procent. Det allvarligamed fetma och övervikt är alla de följdsjukdomar som uppträder.Och det blir en ganska lång lista över obehagligheter somriskerar att drabba en riktigt fet person:högt blodtryck, förhöjda kolesterolvärden, diabetes, vissacancertyper, psykiska besvär, rygg- och ledproblem,sömnsvårigheter, gallvägssjukdomar.

Ökningen av övervikten under senare år kan inte förklaras avgenetiska faktorer. Den har snarare med kost och motion att göra.Många har visserligen lagt om till något sundare näringsintag,men innehållet i dieten innehåller fortfarande för mycket fett.

Och den fysiska aktiviteten i befolkningen har avtagit, vilketnog förklarar en stor del av ökningen. En undersökning frånStorbritannien visar att andelen av befolkningen som inte hadepromenerat minst tre kilometer i sträck under den senastemånaden var så hög som 80 procent! Det är svårt att ändra ettbeteende. Många hoppas därför på mirakelmediciner, som snabbtkan bota övervikt och fetma. Det bedrivs också intensivforskning på området, eftersom marknaden är så stor.

Tyvärr har dock framstegen uteblivit. Ett par läkemedel är pågång, men flera av dem har råkat ut för bakslag på senare tid.På marknaden i Europa finns sedan en tid Redux från AmericanHome Produkt, nyligen också godkänt i USA. Men någon storsäljarelär Redux aldrig bli. Nyligen har det rapporterats om svårabiverkningar, eftersom medlet i olika kombinationsbehandlingarkan ge båda hjärtbesvär och skador i hjärnan.

Roche har haft högt ställda förväntningar på sitt medel Xenical.Men nyligen drog företaget tillbaka sin ansökan om registreringtill den amerikanska myndigheten FDA, för att närmare granska debiverkningar i form av ökad bröstcancerrisk som eventuellt kanföreligga.

Tyska kemibolaget BASF och dess läkemedelsbolag Knoll har tagitfram preparatet Meridia. Inom FDA har det funnits tvekan kringmedlet, som ännu inte fått godkänt. Bland annat finns problemmed förhöjt blodtryck.

Det finns också en rad fetmamedel som befinner sig iforskningsfasen och har flera år kvar till marknaden. Mestomtalat är det amerikanska bioteknikföretaget Amgen och dessforskning kring den patenterade fettgen man för några år sedanköpte från Rockefeller University.

Det gäller en gen som är defekt hos feta möss och tycks koda förett protein (leptin). Möss som saknar leptin ökar kraftigt ivikt. Men om detta går att översätta till människor är oklart.Amgens forskning har hittills inte rapporterat särskilt positivaresultat. Amgen har för övrigt tappat lite av den glamour somtidigare fanns kring företaget efter två lyckadeproduktlanseringar. Aktiekursen har stått stilla sedan början av1996.Om forskningen kring nya fetmamedel hittills inte haftspeciellt stora framgångar så gäller motsatsen behandlingen av deföljdsjukdomar som drabbar kraftigt överviktiga personer. Nyaoch effektiva mediciner mot högt blodtryck, förhöjdakolesterolvärden och diabetes har kommit fram på senare tid ochblivit succéer försäljningsmässigt och fått upp aktiekursernarejält i några av de företag som lanserat dem. Detta är inte såkonstigt, eftersom det i samtliga fall rör sig om livslångbehandling med de nya medicinerna.

Orsakerna till högt blodtryck (hypertoni) är fortfarande delvisokända. Men övervikt an-ses spela en stor roll för attsjukdomstillståndet skall uppträda.

Hypertoni ger ofta inga synliga symptom, men obehandlat ökarrisken markant för att patienten skall drabbas av hjärtinfarkt,slaganfall (stroke), njurproblem och synnedsättningar. Hypertoniär den mest utbredda hjärt-kärlsjukdomen och medicinerna liggeralltid i topp över världens mest sålda läkemedel.Det finns enrad sätt att behandla högt blodtryck. De äldsta preparaten(diuerika) minskar blodtrycket genom att öka utsöndringen avsalt och vatten ur kroppen. Sedan kom betablockerna, som minskarhjärtats slagfrekvens. Därefter följde kalciumantagonisterna,som vidgar blodkärlen, och ACE-hämmare, som hämmar bildningen avblodtryckshöjande hormoner.

Nu har det lanserats ett alternativ till ACE-hämmarna medungefär samma verkningssätt på hormonsystemet, men med färrebiverkningar. De kallas angiotensin II-hämmare.

Ett par sådana har nyligen kommit till marknaden och blivitstorsäljare. Merck var först med Cozaar (ursprungligen framtagetav kemibolaget Dupont). Novartis har kommit med Diovan ochSmithkline Beecham med Teveten. Nyligen godkändes det fjärde,Aprovel från Sanofi och Bristol-Myers Squibb.

Astra blir kanske nummer fem med sitt Atacand, framtaget avjapanska Takeda. Registreringsansökan behandlas nu avmyndigheterna.Ännu snabbare har tillväxten varit för en annantyp av hjärt/kärlmedicin, nämligen så kallade statiner sombehandlar förhöjda kolesterolhalter i blodet(hyperkolesterolemi). Detta är delvis ärftligt, men drabbaroftast personer som äter för mycket mat med mättat fett ochkolesterol. Risken att drabbas av olika hjärt/kärlssjukdomar ochstroke är påtaglig vid hyperkolesterolemi.

I fjol var det de kolesterolsänkande medlen som ökade mest avalla läkemedel. Zocord från Merck och Pravachol från Bristol–Myers Squibb ökade båda försäljningen med omkring 40 procentfrån en hög nivå, mer än en miljard dollar. En ny och mer potentstatin framtagen av Warner-Lambert, som vid lanseringensamarbetar med Pfizer, har kommit på marknaden i år (Lipitor).Den har fått en rivstart och tagit en fjärdedel av marknaden iUSA. Lipitor bedöms kunna nå en försäljning på två miljarderdollar så småningom. I så fall kan det bli ett av de mest såldaläkemedlen i världen.

Nästan lika stor potential har ett annat preparat som primärtvänder sig till kraftigt överviktiga personer, nämligen en nydiabetesmedicin.

Produkten har tagits fram av japanska Sankyo som licensierat utden till Warner-Lambert i USA och till Glaxo Wellcome i Europa.Därför har produkten olika namn: Noscal i Japan, Rezulin i USAoch Romozin i Europa.

Det rör sig om ett helt nytt sätt att behandla det som kallasdiabetes typ 2 (åldersdiabetes). De medel som funnits påmarknaden har inte varit så effektiva. Noscal/Rezulin/Romozinbetraktas som det största medicinska genombrottet på dettaområde på 25 år. Analytiker talar om en marknadspotential kring1 miljard pund.

Diabetes typ 2 är den vanligaste diabetessjukdomen, som drabbar80-90 procent av alla diabetiker. Diabetes typ 1(ungdomsdiabetes) beror på otillräcklig produktion av insulinoch måste behandlas med dagliga insulininjektioner. Diabetes typ2 är en mer komplex sjukdom. Det är inte kroppens sätt attproducera insulin som är problemet. Men insulinproduktionen ärotillräcklig i förhållande till behovet, på grund av övervikt.Första behandlingsmetod är därför kostomläggning och motion.Hjälper inte det tillgrips läkemedelsbehandling.

Det nya med produkten från Sankyo/Warner-Lambert/Glaxo Wellcomeär att den inte, som de äldre preparaten, försöker stimulerabukspottkörteln att producera ännu mer insulin, vilket oftaleder till biverkningar.

I stället görs vävnaderna mer känsliga för insulin. Den för–mågan är nedsatt vid diabetes typ 2. För samhället lederövervikt och fetma till stora kostnader, direkt somvårdkostnader och indirekt i form av produktionsbortfall. Förläkemedelsbranschen har det dock blivit en mycket god affär.Produkterna som behandlar följdsjukdomar är mycket dyra. Detfinns en växande kritik bland läkare och forskare, som menar attreceptförskrivningen har gått för långt. Det gäller särskiltbehandlingen av måttligt förhöjt blodtryck och det flitigaanvändandet av statinerna. Nyttan anses inte uppväga kostnaderna.Men för inblandade bolag har det blivit bingo. Det är ingentillfällighet att det högst värderade läkemedelsföretaget ärWarner-Lambert, med ett p/e-tal omkring 40.

Förväntningarna på Lipitor och Rezulin har fått aktiekursen attöka från 30 dollar i början av 1994 till 130 dollar i dag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.