FI: Lagstiftad amortering kanske ej behövs

Det kanske inte behövs något lagstiftat krav på amorteringar av bolån, säger Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson efter beskedet om Bankföreningens rekommendation under gårdagen att alla nya bolån med en belåningsgrad över 50 procent av bostadens marknadsvärde ska amorteras.

“Om bankerna kommer med någonting som är likvärdigt det vi diskuterar och funderar på så finns det ingen anledning för oss att göra det den hårda vägen”, resonerar Martin Andersson enligt Sveriges Radio.

Det är lättare att göra lämpliga individuella undantag i händelse av att ett hushåll får tillfälliga betalningsproblem ifall amorteringskravet kommer i form av självreglering från branschens sida än om man inför amorteringskrav lagstiftningsvägen, enligt Martin Andersson.

Vad för slutsatser Finansinspektionen landar i senare i år återstår att se.

Bankföreningen kom i går med en ny rekommendation om att alla nya bolån med en belåningsgrad över 50 procent av bostadens marknadsvärde ska amorteras. När den nya rekommendationen blir verklighet för storbankerna, som alla är medlemmar i Bankföreningen, är ännu oklart och likaså vilken amorteringstakt som ska gälla.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här