Finansinspektionens beslut om inhyrd supergranskare överraskar juristprofessorn

Pensionsmyndighetens investering i skuldtyngda Heimstaden Bostad leder till en unik situation för myndighetssverige när Finansinspektionen nu inleder sin sanktionsprocess. En extern granskare ska garantera allmänhetens förtroende för FI. "Man kan ju tänka sig att tjänstemännen ska klara av det ändå", säger professorn i offentlig rätt Henrik Wenander.
Finansinspektionens beslut om inhyrd supergranskare överraskar juristprofessorn - WEB_INRIKES
Finansinspektionens styrelseordförande Beatrice Ask

Finansinspektionens granskning av Pensionsmyndighetens investeringar i det onoterade och skuldtyngda fastighetsbolaget Heimstaden Bostad har övergått till ett sanktionsärende.

Det framgår av ett beslutsdokument från myndighetens extrainsatta styrelsemöte i måndags.

Grund för sanktion mot Pensionsmyndigheten

Finansinspektionen inledde sin granskning av Pensionsmyndigheten den förste februari i år.

Under granskningen har FI samlat in uppgifter från Pensionsmyndigheten. FI:s beslut om att inleda en sanktionsprocess betyder att man funnit sannolik grund för någon form av sanktion mot Premiepensionsmyndigheten.

Fyra pensionsförvaltare riskerar sanktion

Granskningarna av Folksam och KPA Pension befinner sig enligt FI fortsatt under utredning, medan granskningen av den fjärde pensionsförvaltaren som investerat i Heimstaden Bostad, Alecta, övergick till sanktionsprocess i somras.

Pensionsförvaltarnas andel i Heimstaden Bostad skiljer sig åt inbördes. Alecta äger drygt 38% i fastighetsbolaget, ett innehav värderat till nästan 45 miljarder kronor. Det gör Alecta till största ägare i Heimstaden Bostad och placeringen till Alectas största.

Pensionsmyndigheten är Heimstaden Bostads fjärde största ägare med ett innehav på drygt 2% värderat till cirka 2,4 miljarder kronor. Det utgör ca 7% av placeringarna i myndighetens portfölj för traditionella livförsäkring. Övrigt innehav består av två av vardera Storebrands och Handelsbankens aktiefonder.

Källor: Holdings och Pensionsmyndighetens årsredovisning för 2023

Det som gör processen mot Pensionsmyndigheten speciell, är att FI:s generaldirektör, Daniel Barr, var generaldirektör för Pensionsmyndigheten när den aktuella investeringen gjordes i Heimstaden Bostad. I förlängningen ska alltså tillsynsmyndighetens tjänstemän granska sig egen chef.

Därför förklarade sig Daniel Barr jävig i ärendet om sin tidigare arbetsgivare. Enligt FI kommer han inte att delta i något av de ärenden som avser investeringen i Heimstaden Bostad.

Men att generaldirektören jävar ut sig är uppenbarligen inte tillräckligt för att värna Finansinspektionens fortsatta förtroende: Vid måndagens möte tog styrelsen därför också beslut om att det före detta justitierådet Sten Andersson ska granska myndighetens egna arbete med sanktionsärendet.

Inte tydligt varför en granskare behövs

Sten Andersson ska inte utföra några arbetsuppgifter i själva sanktionsprocessen, utan endast säkerställa kvalitet och opartiskhet i handläggningen. Allt för att inte ärendet ska skada förtroendet för Finansinspektionen.

Professorn i offentlig rätt Henrik Wenander, Lunds universitet, frågar sig varför en sådan särskild granskare alls ska behövas.

“Man kan ju tänka sig att tjänstemännen ska klara av det ändå”,  säger Henrik Wenander i en intervju med Afv. Normalt ser man till att en tjänsteman med koppling till ett specifikt fall inte deltar i handläggningen och beslutet.

“Juridiskt sett ska det räcka.”

Att en myndighet dessutom anställer en utomstående granskare är inget Henrik Wenander hört talas om tidigare.

“Det är visserligen inte otillåtet, men samtidigt inte helt tydligt varför det behövs.”

Henrik Wenander förstår att styrelsen i det här fallet sett ett behov att skapa ytterligare förtroende

“Men det krävs en granskare med hög integritet.”

“Man rundar inte Sten Andersson”

På den punkten verkar också Henrik Wenanders bedömning stämma överens med styrelsens beslut.

Sten Andersson Foto: Aktiemarknadsnämnden

Den särskilde granskaren Sten Andersson sitter i Lagrådet och har tidigare varit justitieråd i Högsta domstolen, hovrättspresident i Göta hovrätt och i Hovrätten för Nedre Norrland samt rättschef på Justitiedepartementet.

Enligt de källor Afv frågat är Sten Andersson en “ordning och reda-jurist” med hög integritet.

“Man rundar inte Sten Andersson.”

På Afv:s frågor om förordnandet svarar Sten Andersson följande per e-post:

“Uppdraget har ju på ett generellt plan beskrivits i Finansinspektionens beslut. För närvarande har jag inget att tillföra utöver det.”

Förordnandet gäller den fortsatta handläggningstiden, det vill säga till dess att Finansinspektionens styrelse tagit beslut i ärendet.

Nästa planerade styrelsemöte hålls den 15 oktober.

Läs mer: Finansinspektionens beslut om inhyrd supergranskare överraskar juristprofessorn

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från ProRealAlgos