Finanslönerna: Bonusfest trots tretton floppar

Finansbranschen fick rekordlöner men gjorde ett dåligt jobb. Under 2000-2001 tog Enskilda och Carnegie 14 företag till börsen. Bara ett av dem blev en hygglig affär för kunden.

Affärsvärldens avslöjande om lönerna i mäklarbranschen har skapat en hätsk debatt den gångna veckan. Alltifrån inflytelserika kapitalförvaltare till Aktiespararna och Finansförbundet har kritiserat lönenivåerna som orimliga och skadliga för tilltron till hela branschen.

Lönelistan toppades av Carnegie och Enskilda där sammanlagt sju personer tjänade runt 25 miljoner kronor år 2001.

Mäklarfirmornas förklaring är att de stora bonussummorna baserar sig på resultatet år 2000, som var “ett rekordår för branschen”, enligt Carnegies koncernchef Lars Bertmar som själv kvitterade ut 25,2 miljoner kronor. Även under 2001 tjänade firmorna hyggligt med pengar som faller ut som bonus på årets lön.

En av de mest lukrativa inkomstkällorna under dessa år var att ta nya bolag till börsen. Mellan december 1999 och 2001 genomförde Carnegie och Enskilda sammanlagt 14 nyintroduktioner.

Eniro minst misslyckad

Av dessa har 12 gått sämre än index. Ett bolag är försatt i konkurs. Det enda som slagit index är telefonkatalogföretaget Eniro, vars aktie “bara” har rasat med 47 procent.

I början av 2001 sattes IT-bolaget Dimension på börsen av Carnegie och Handelsbanken. Bolaget såldes ut för 60 kronor per aktie och spåddes en lysande framtid. Under våren inledde Carnegie sin officiella bevakning av företaget. En analys publicerades med rubriken “Keeping up steam”. Rekommendation blev köp och riktkursen sattes till 70 kronor.

I dag handlas Dimension till knappt 3 kronor. För besväret fick bankirfirmorna dela på 31 miljoner.

Dimension är inte unikt i sammanhanget. Kursfallet i Viking Telecom uppgår till 91 procent och Micronic står 83 procent lägre sedan den första handelsdagen på börsen. Bioteknikbolagen Bioinvent och Vitrolife har gått ned med 76 respektive 59 procent.

Facit för den överlägset största introduktionen, Telia, är lika dystert (se separat artikel).

M2S kom och försvann

I slutet av 1999 gjorde det lovande utbildningsföretaget M2S börsentré ackompanjerat av en rad positiva analyser. Carnegie skötte introduktionen och fick 7 miljoner som tack för hjälpen. Senare hjälpte Carnegie även bolaget att ta in ännu mer pengar i en nyemission. I våras gick bolaget i konkurs.

Scandinavia Online såldes ut till över 100 kronor per aktie; men när Eniro efter några månader lade ett bud på bolaget fick aktieägarna bara 11 kronor. Fondkommissionärerna har hela tiden tagit bra betalt, och i flera fall fått upp till 10 procent av emissionsbeloppet. Därutöver har de tjänat stora pengar i courtage på ofta livlig handel i bolagen när de väl kommit till börsen.

Om Carnegie och Enskildas uppgift bara vore att sälja in bolagen till börsen så har de lyckats. Firmornas uppdrag är emellertid bredare än så. De ska också hjälpa sina mindre kunder till goda affärer. Affärsvärldens sammanställning visar att de i stället har sålt in aktier till kunder som har förlorat mångmiljonbelopp. Till följd av uppmuntran från aktiemarknaden, och i många fall – det ska erkännas – medier, blev efterfrågan på aktierna så stor att bara institutioner och firmans egna kunder fick tilldelning i samband med introduktionerna. Nya kunder strömmade därför till och de gamla stoppade in ännu mer pengar.

Nu sitter de i värsta fall kvar med aktier i Dimension och Vitrolife och andra floppar. Och med en bitter eftersmak från “rekordåret 2000”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.