Fingerprint Cards minskar omsättningen med 60%

Teknikbolaget Fingerprint Cards tyngdes i tredje kvartalet av en kraftig nedgång i efterfrågan på smartphones i Kina, till följd av covid-19-restriktioner. Det hade en betydande inverkan på försäljningen, vilket bolaget tidigare flaggat för.
Fingerprints Christian Fredrikson.
Fingerprints VD Christian Fredrikson

Omsättningen i Q3 sjönk 59,6% till 143,2 miljoner kronor (354,3). I konstant valuta var minskningen 71%.

”Intäktsminskningen sedan förra kvartalet beror på den lagertömning som nu pågår längs hela leveranskedjan. Vi har mycket snabbt gått från en situation där vi tidigare i år begränsades av otillräcklig tillgång till produktionskapacitet på grund av den komponentbrist som rådde i världen, till ett läge där vi, våra leverantörer och våra kunder i stället har att hantera en mycket kraftig minskning av efterfrågan, kommenterar VD Christian Fredrikson.

”Det här betyder att branschen nu befinner sig i ett läge med alldeles för stora lager, vilket binder kapital. Vi ser detta hos sensorleverantörer som oss själva, men även längre fram i leveranskedjan hos distributörer, modulhus och mobiltillverkare som, på grund av den tidigare komponentbristen, var tvungna att köpa in produkter många månader i förväg för att säkra upp sin leveransförmåga”, säger han.

Bruttomarginalen påverkades negativt av ökad priskonkurrens och minskad försäljning. Avskrivningar enligt plan som andel av omsättningen har ökat till 15% i tredje kvartalet från den mer normala nivån 6% under samma kvartal i fjol.

Ebitda-resultatet blev -38,1 miljoner kronor (32,3). Rörelseresultatet blev -59,8 miljoner kronor (10,8). Resultat per aktie hamnade på -0,17 kronor (0,04). Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -11,6 miljoner kronor (-45,5).

Fingerprint uppger att mobiltillverkarna först nu börjar närma sig normala lagernivåer. Det innebär att bolaget kommer att kunna börja minska sina egna lager först nu i början på det fjärde kvartalet.

Som tidigare meddelat stärker Fingerprint likviditeten genom att ta in 75 miljoner kronor i hybridkapital och en planerad garanterad företrädesemission om 300 miljoner kronor. Villkoren i nyemissionen har ännu inte kommunicerats.

”Dessa åtgärder stärker likviditeten och gör bland annat att vi kan fortsätta finansiera viktiga kundprojekt och investeringar i forskning och utveckling. Samtidigt genomför vi ett kostnadsbesparingsprogram för att anpassa bolaget till den mer utmanande situationen. Som tidigare kommunicerat förväntas detta program minska driftskostnaderna med cirka 20% med full effekt under Q4 2022”, uppger Fingerprint-chefen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.