Fingerprint rusar på årets sista börsdag

Stockholmsbörsen fortsätter nedåt på onsdagen, och det är i linje med utvecklingen ute i Europa. Riksbankens chef Stefan Ingves uttalade sig överraskande om kronans utveckling.

SIX Generalindex är klockan 13.17 0,2 procent lägre vid 486 medan OMXS30 är 0,4 procent lägre vid 1.447. Omsättningen uppgår till 4,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Riksbankschefen Stefan Ingves hoppade oväntat in på scenen i dag. Han säger att centralbanken är beredd att intervenera på valutamarknaden när det behövs. Ingves pekar på den senaste tidens kronförstärkning.

Bland sektorerna på SIX Index är råvarusektorn åter den sämsta, bland annat med fallande oljepriser som anledning, medan IT haft en stark förmiddag.

Börskometen Fingerprint Cards avslutade ett fenomenalt 2015 i stor stil. Aktien avancerar 11 procent.

Cybaero har fått tre leveranser till Kina försenade till 2016. Den senarelagda leveransen innebär negativ påverkan på omsättning och resultat under 2015. Orsaken till förseningen är tillkommande krav och funktionaliteter samt att det komplexa systemet krävt omfattande verifieringstester och vissa uppgraderingar, som nu uppges vara klara. Aktien är ned 1,8 procent.

Även Anoto har fått en leverans till ett finansiellt bolag försenad till 2016. Intäkterna under fjärde kvartalet väntas därför uppgå till 46 miljoner kronor i stället för 83 miljoner. Aktien försämras 2,8 procent.

IT-integratören Proact förvärvar 95 procent av Compose IT System för 53 miljoner kronor. Aktien pressas upp 2,2 procent.

Vidare har flera bolag vädrat ut sina sista orders för i år innan nyårshelgen:

BTS har fått en USA-order värd initialt 18 miljoner kronor. Aktien är dock ned 3,0 procent. Vidare har Mycronic fått en order på en maskritare från en kund i Asien. Mycronic stiger 2,8 procent. Andra som fått orders är C-Rad, +4,6 procent, och Multiq, +3,8 procent.

Den unisona börspanelen i Svenska Dagbladet spår en uppgång med 4 till 6 procent under 2016. Panelen består av Ann Grevelius vid GP Bullhound, Jonas Olavi, Alfred Berg och Lena Fahlén, Handelsbanken Fonder.

Finansmannen Peter Gyllenhammar varnar för att festen med billiga krediter går mot sitt slut.

”Vi är, enligt min bedömning, inte långt från den tidpunkt då nattklubbsägaren abrupt tänder belysningen i lokalen – festen är slut, musiken dör ut”, skriver Gyllenhammar i årsredovisningen.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.