Finskt SPAC-bolag genomför förvärv – första SPAC-affären i Norden

Finska Virala Acquisition Company, som var det första SPAC-bolaget på Helsingforsbörsen, genomför nu ett förvärv i form av inomhusklimatbolaget Purmo Group, ett bolag som ägs av finska familjeägda Rettig Group. Därmed sker den första SPAC-affären i Norden.

Affären innebär att Purmo Group tar plats på Helsingforsbörsen. Värderingen är 685 miljoner euro, baserat enterprise value (bolagsvärdet).

Purmo Group omsatte under förra året 671 miljoner euro och redovisade ett justerat ebitda-resultat 85 miljoner euro. Verksamheten är inriktad på inomhusklimat såsom värme och kyla. I år spår bolaget att ebitda-resultatet blir över 90 miljoner euro. Skuldsättningen nettoskuld/justerat ebitda väntas bara lägre än 2,5x.

Pumos existerande aktieägare kommer att äga 73,3% av det nya bolaget. Affären kommer att behöva klubbas vid en extra stämma. Styrelsen föreslår att man skall rösta för affären.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.