”Fler suktar efter Hemtex”

Är det bottenkänning? Eller är det bara ett dyigt skikt på vår väg mot bråddjupet? Allt fler verkar i alla fall söka efter anledningar till att åter gå in på börsen.

– Rapporterna visar att det svenska banksystemet är intakt. Folk har varit nervösa så länge att det finns mycket kapital vid sidlinjen. När riskpremien väl kommer ned lär det explodera uppåt, säger en förvaltare som kastat kravatten i den prematura vårvärmen.

Den barhalsade får medhåll av en solvarm strateg på Stureplan.

– Vi är i någon form av bottningsprocess just nu. Det är möjligt att vi inte är där riktigt ännu, men vi börjar närma oss. En recession i USA är redan inprisad, säger strategen, som fascineras av britternas resoluta åtgärd att nationalisera problembanken Northern Rock.

– Det borde ge jänkarna en hint om en lösning för monoliners, om nu inte Warren Buffett fixar det. Staten piskade ju ihop en lösning för Long Term Capital, säger strategen.

En snackis förra veckan var den överraskande petningen av ABB-chefen Fred Kindle.

– Han borde ta över som vd för Ericsson. Wallenbergarna gillar honom och det är samma typ av turnaround som behövs i Kista som i Oerlikon, säger en Fendiscarf.

Ola Rollén på Hexagon verkar i alla fall tro att börsen har vänt till sommaren. I juni ska Polymer särnoteras och det är Swedbank som fått uppdraget att ro hem projektet.

Extrautdelningarna och budryktena gör sitt till för att höja temperaturen. Höganäs är aktuellt i båda grenarna men det oväntade extraklirret möts inte bara av hyllningar. En skeptisk grillad tonfisk spekulerar i om inte storägaren Ulf G Lindén har djupare motiv.

– Det är väl den gamle mannen som äntligen ska ur och vill göra ett sista försök att pumpa upp kursen, säger tonfisken.

Golvet nås också av bittra kommentarer kring Clas Ohlson, som verkar ha kommit in i en svårvänd negativ spiral med månadssiffror under förväntan.

– Nu har folk köpt sina verktyg. Ska man uppgradera verktygslådan finns det gott om konkurrenter, det är Jula, Bauhaus, Kjell & Co och allt vad det heter. Det lär bli än sämre framöver för Clas, säger en Pytt Bellman med äggula och saltgurka.

De stora ägarförändringarna i Hemtex är också en snackis. Hakon Invest har flaggat upp, och är nu näst störst efter Industrivärden, men utöver det har det lappats flera stora poster på börsen.

– Åtminstone en riktigt stor affär ska inte vara Hakon, vad jag förstår. Man börjar ju undra, säger en trader i Dr House-stubb, som har en favorit klar i detaljhandelssektorn: Kapp-Ahl.

– Fondförvaltarna surar lite och tycker att Christian W Jansson mumlar och är oprecis, att han inte är riktigt fast i köttet, om man så säger. Men jag tycker att han gör ett bra jobb, säger den orakade.

Tomas Franzéns byte, från Eniro till riskkapitalägda Comhem, ledde omedelbart till snack att Comhem ska till börsen.

– Franzén har förstått att det blir grymt tufft på Eniro. De tryckta katalogerna är i fritt fall och den konstgjorda andning han åstadkommit hjälper inte på sikt. Och inte fick han Teliajobbet. Comhem passar honom perfekt, särskilt om det blir notering och lite trevliga optioner, säger en riskkapitalist med Zermattbränna.

– Frågan är vad Comhem gör framöver? De kanske köper Boxer, där letar man nya ägare, och så måste de göra något på mobilsidan. Det ryktas om att 3 är till salu och i det sammanhanget nämns Comhem, men de kan ju teama upp med någon också, säger brännan.

Utländska institutioner verkar dock fortfarande tro på Eniro. I veckan har den sedan tidigare fondtäta ägarlistan kompletterats med den brittiska fondförvaltaren F&C Asset Management som flaggat upp för 5,3 procent av aktierna.

En gammal aktieräv pratar sig varm för Carnegie.

– Kursen är fruktansvärt nedkörd. Vad är direktavkastningen, över 8 procent? Dessutom undrar jag om det inte kan hända något med strukturen där. Ska inte ett konsortium med Catella i spetsen ta Max Mathiessen, och Straumur ta investmentbanken?

Slutligen noterar vi att Medströms & Co slantade upp ordentligt för att komma över Boss Media. Trots att ingen annan budgivare visade korten.

– Det fanns minst två bud till, varav det ena var en mix med aktier och kontanter, säger dock en som vet.

Vi säger det igen: Ingen rök utan eld.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets