Rysk invasion av Ukraina sänker börsen

Stockholmsbörsen rasade rejält under torsdagsmorgonen till följd av Rysslands invasion av Ukraina - men det var inte lika illa som de -5% som terminerna initialt pekade på. Marknaden har även rekylerat något i samband med att sanktioner tillkännagivits: från botten har OMXS30 stigit runt 1,5 procentenheter.
Rysk invasion av Ukraina sänker börsen - omx ner 1200
Foto: TT
Efter 60 minuters handel var OMXS30-indexet ned 2,93% till 2 079,27. Indexet har under dagen rört sig inom intervallet -4,50% som lägst och -2,64% som högst.

Bolag som fordonsåterförsäljaren Ferronordic, spelutvecklaren G5 och teknikbolaget Amido faller rätt kraftigt i samband med den ryska invasionen av Ukraina. Stora rörelser sker även i en rad olika tillgångsslag.

Naturgas i Europa stiger runt 30%, priserna för palmolja går upp närmre 7% medan vete stiger 6%. Ryssland och Ukraina är stora producenter av ”mjuka” råvaror.

Brentolja stiger runt 6,3% och noteras nu över 100 dollar fatet. Samtidigt stiger priset på guld till följd av oroligheterna.

Moskvabörsen, vilken delvis varit stängd för handel, fullständigt rasar och har gått ned över 40% under morgonen. Dollar-denominerade RTS-index rasar med 49% och rubeln sjunker knappt 10% då många investerare sålt av den riskfyllda valutan.

Andra rörelser inkluderar också flykten mot ”säkra hamnar” i form av obligationer. Räntan på amerikanska tioåringen har gått ned runt 4,2% till runt 1,9%.

Bolag Kursrörelse Kommentar
Ferronordic -18 % Ryssland står för drygt 80% av omsättningen
Medicover -5,5% Relativt stor verksamhet i Ukraina
G5 -6,9% Stor del av personal i Ukraina, mindre kontor i Ryssland
Amido -8,7% Konflikt äventyrar verksamhet i Ukraina
Carlsberg -2,8% Fabriker i området – stor del av omsättning kommer från regionen
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets