Flera faktorer bakom kraftig nedgång

Stockholmsbörsen noterade baisseartade kursnedgångar på onsdagen och utvecklingen var i linje med den för de ledande Europabörserna. Banksektorn satte press efter att finansoron återkommit i USA och en rapport kring den estländska ekonomin.

Flertalet sektorer drogs med i nedgången som förvärrades på eftermiddagen efter svag USA-statistik där bland annat importpriserna steg mer än väntat.

På bolagsfronten var delårsrapporterna fortsatt i fokus. Oljebolagen presenterade besvikelser medan bland andra Oriflame och Holmen samtidigt fick godkänt av marknaden.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 2,4 procent till 268 medan OMXS30-index sjönk 2,8 procent till 869. Omsättningen uppgick till 15,6 miljarder kronor.

De svenska storbankerna tyngde övriga börsen efter BNP-siffror som visade att Estlands ekonomi befinner sig i recession. Swedbank, som har störst exponering mot Baltikum, noterades ned 5,1 procent till 125,50 kronor medan SEB var ned 4,8 procent till 123,75 kronor i handeln i Stockholm.

De inte fullt så Baltikum-exponerade bankkollegorna Nordea och Handelsbanken tappade 5,2 respektive 2,7 procent till 87 respektive 163,50 kronor.

Oljebolagen bjöd på rapportbesvikelser och blev en annan förlorarsektor för dagen. Detta trots att oljepriset steg på lägre amerikanska råoljelager än väntat.

Tyngst gick det för PA Resources som rasade drygt 11 procent till 50,25 kronor. Bolaget redovisade ett resultat under analytikernas förväntningar och i delårsrapporten skrev bolaget att planerad produktion har flyttats fram med anledning av förseningar.

Även den större branschkollegan Lundin Petroleum hade en tung dag med ett fall på 5,2 procent till 68 kronor. Bolaget redovisade 685 miljoner kronor i vinst före skatt för andra kvartalet, att jämföra med förväntade 886 miljoner, enligt SIX enkät. Därtill sänkte Lundin produktionsprognosen för 2008 på grund av produktionstapp.

De defensiva läkemedels- och medicinteknikssektorerna tillhörde onsdagens vinnare relativt index. Läkemedelstillverkaren AstraZeneca steg 0,7 procent till 307,50 kronor. Bland medicinteknikbolagen var Elekta upp 3,5 respektive till 132,50 kronor medan Getinge föll med marginella 0,2 procent till 146,50 kronor.

I onsdagens övriga rapportflod var marknadens mottagande blandat. Skogsbolaget Holmen redovisade ett resultat före skatt inklusive extraordinära poster på 185 miljoner kronor. Detta var långt under genomsnittsförväntningarna på 324 miljoner kronor enligt Nyhetsbyrån SIX analytikerenkät. Holmen meddelade även att bolaget avser lägga ned Wargöns Bruk till följd av att lönsamheten inte varit tillfredsställande. Aktien gick starkare än index med en uppgång på 0,5 procent till 198,50 kronor.

Kosmetikabolaget Oriflame blev dagens rapportvinnare och starkast bland Large Cap-bolagen med en uppgång på 5,3 procent till 400 kronor. Oriflame redovisade 32 miljoner euro i vinst före skatt för det andra kvartalet, vilket var något sämre än vad analytikerna hade väntat sig. Oriflame höjde däremot utsikterna rörande tillväxten för 2008 vilket gladde marknaden. Omsättningen spås nu öka med överstigande 15 procent i lokal valuta. Den tidigare prognosen var ”väl över 10 procent”.

Verkstadskoncernen Cardo var en annan rapportvinnare. Bolaget ökade vinsten efter finansnetto med 53 procent under det första halvåret och orderingången förbättrades under andra kvartalet. Aktien steg 5,0 procent till 158,50 kronor.

Fuktregleringsföretaget Munters minskade andra kvartalets vinst före skatt till 77 miljoner kronor jämfört med 110 miljoner under motsvarande period ifjol. Bolaget säger sig ha lyckats kompensera för de stigande råmaterialpriserna genom en kombination av prishöjningar och produktivitetsförbättringar. Aktien backade 2,8 procent till 60,75 kronor på rapporten.

Tankrederiföretaget Concordia meddelade att produkttankermarknaden stärks för närvarande. Resultatet före skatt landade på drygt 16 miljoner kronor för det andra kvartalet. Bolaget behåller sin grundläggande syn om en svagare marknad de kommande två till tre åren. Aktien handlades ned 5,5 procent till 20,80 kronor.

Flygbolaget SAS hamnade i blåsväder efter rykten om att företaget, i samband med kvartalsrapporten på torsdag, skall presentera ett program för att sänka de anställdas löner. SAS tillbakavisade däremot ryktet. SAS-aktien, som sedan årsskifte tappat över 40 procent, noterades för dagen ned 5,4 procent till 46 kronor.
– Vi kan tillbakavisa att vi imorgon kommer inkalla medarbetarna för att uppmana dem till att gå ned i lön, sade SAS presschef Elisabeth Manzi.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.