Flyttföretag stäms på miljoner

Konkurrensverket stämmer tre företag inom flyttbranschen på 42 miljoner kronor för att de avtalat om att inte konkurrera med varandra. Kartellen har drabbat kunder som har flyttat utomlands.

Kartellen uppdagades när Konkurrensverket genomförde gryningsräder hos flyttfirmorna. Bolagen har i samband med förvärv av verksamhet ingått avtal ”som haft till syfte eller resultat att hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen på marknaden på ett märkbart sätt”, skriver verket i sin stämningsansökan.

Avtalen har innehållit konkurrensklausuler som förhindrat konkurrens på utlandsflyttar under fem år.

– När du har färre att vända dig till så blir utbudet sämre och du får sämre möjlighet att kunna spela ut leverantörer mot varandra när du köper någonting. Och det innebär ju att de blir sämre för kunderna, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket.

Gryningsräder innebär att Konkurrensverket gör oanmälda besök hos företag och kopierar handlingar, hårddiskar och delar av servrar.

Företag som deltar i karteller att uppmanas också att anmäla dem till Konkurrensverket.

– Vi försöker ständigt få ut information om vårt eftergiftsprogram, att man har möjligheter att kunna få slippa böter om man kommer först till oss, säger Karlsson.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco