FN-råd riktar kritik mot Sverige och Boliden för gruvavfall i Chile

FN:s råd för mänskliga rättigheter riktar hård kritik mot Sverige och svenska metallföretaget Boliden för det giftiga avfall som bolaget fraktade till Chile i mitten av 1980-talet, rapporterar Ekot på söndagen.
Boliden
Foto: Johanna Norin/TT
FN-rapportörerna menar att tusentals människor tagit skada och underkänner svenska domslut som friar Boliden från ansvar.

”I ett mycket skarpt formulerat brev underkänner FN-rapportörerna de svenska domsluten, bland annat eftersom Sverige redan innan transporterna gjort olika åtaganden om internationell miljöhänsyn. Och eftersom miljögifter drabbar under lång tid går det inte heller att preskribera ärendet, menar de, med hänvisning till ett utslag i Europadomstolen”, skriver Ekot.

FN-rapportörerna vill nu att det giftiga avfallet hämtas tillbaka till Sverige eller tas om hand ansvarsfullt i Chile och att de drabbade får hjälp.

Den svenska regeringen säger nej till uppmaningen i ett brev från UD:s presstjänst till Ekot. Även metallkoncernen Boliden tillbakavisar kritiken helt.

Händelsen i Chile har varit uppmärksammad många gånger tidigare, bland annat i en SVT-dokumentär 2009 med titeln Blybarnen.