Fondguruns varning: Ser dramatiskt börsfall om valresultatet bestrids

Mark Mobius, en veteran inom fondförvaltning, varnar för att marknaderna inte kommer att gilla en omstridd utgång i det amerikanska presidentvalet.
Foto: Richard Drew, Evan Vucci/TT

I en intervju med CNBC fick Mark Mobius, grundaren bakom Mobius Capital Partners, från hur han ser på en valutgång som bestrids, där vinnaren inte utses på flera veckor eller månader.

“Om det händer så har vi verkligen problem. Marknaderna kommer inte gilla det och vi kommer se en ordentligt korrektion eller kanske ett dramatiskt börsfall. Så det är ett väldigt, väldigt stort problem”, säger han.

Ett sådant scenario blir tänkbart om om den kandidat som verkar ha förlorat valet vägrar ge upp eller om han ifrågasätter resultats legitimitet. Det har väckts allt mer farhågor att detta kommer att ske, då president Donald Trump avhållit sig från att svara på om han kommer att acceptera valresultatet.

Hur stora börsrörelser ett sådant scenario kan ge upphov till beror på hur långdraget det blir, menar Mobius. Om det går hela vägen till högsta domstolen kommer kommer osäkerheten lämna tydliga spår på börserna.

Mobius själv har, för att skydda sig mot ett sådant utfall, investerat i bolag som är någorlunda immuna mot nedgångar i ekonomin, konjunkturokänsliga bolag med starka balansräkningar.

Han anser vidare att en vinst för Trump vore mer fördelaktigt för börsen, då allt i slutändan handlar om skatter.

“Trump utlovar ännu en stor skattesänkning. Demokraterna har inte sagt detsamma, de planerar att höja skatten för så kallade rika personer och bolag. Så det är den stora frågan framöver”, säger han.

Om man lyfter blicken utanför USA menar Mobius att Asien ser fortsatt attraktivt ut för investerare och han har själv investerat i Taiwan och Sydkorea, och då särskilt i bolag som tillhandahåller komponenter till teknikbolag.    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här