Fondjättarna bojkottar Hägglunds och Bofors ägare: ”Involvering i kärnvapen”

Sverige har återkommande stöttat Ukraina med försvarsmateriel från Hägglunds och Bofors. Men trots kriget stoppar samtliga storbanker sina fonder från att investera i försvarsbolagens ägare BAE Systems. Dessutom gör AP-fonderna helt olika tolkningar om det går att investera i BAE Systems, visar Affärsvärldens granskning.
Fondjättarna bojkottar Hägglunds och Bofors ägare: ”Involvering i kärnvapen” - bofors-hagglunds
Foto: TT och Bildbyrån

Fulla orderböcker, aktier som rusar och personal som nyanställs i tusental. I det försämrade säkerhetsläget har svensk försvarsindustri gått in i en ny guldålder.

BAE Systems Hägglunds och BAE Systems Bofors är efter Saab de största svenska producenterna av försvarsmateriel. Båda bolagen ägs, som namnen antyder, av Europas största försvarsbolag, BAE Systems.

Hägglunds i Örnsköldsvik tillverkar bland annat Stridsfordon 90, som den svenska Försvarsmakten skänkt ett femtiotal av till Ukraina. Bofors från Karlskoga står bakom artillerisystemet Archer. I januari beslutade regeringen att skicka även Archerpjäser till kriget, vilka nyligen levererades efter utbildningsinsatser av ukrainska pjäsbesättningar i Sverige.

Så sent om i förra veckan besökte försvarsminister Pål Jonson (M) Hägglunds. I en intervju med P4 Västernorrland efter besöket sa ministern att han såg försvarsindustrin som “en del av våra samlade försvarsförmåga”. Men han lyfte också fram den som förutsättning för att stötta Ukraina:

“När vi har en försvarsindustri i Sverige har vi också en bättre förmåga att stötta ukrainarna med de plattformar och system som produceras i Sverige”, sa Pål Jonson.

Pål Jonson hyllar svensk försvarsindustri, men både storbanker och fondbolag fortsätter svartlista ägaren till två av de största producenterna. Foto: TT

Men kriget har inte fått svenska storbanker att byta fot kring investeringar i BAE Systems, och i förlängningen i dess svenska dotterbolag, visar Affärsvärldens kartläggning.

Bofors och Hägglunds svartlistade

När kriget bröt ut i Ukraina gjorde flera fondbolag helomvändningar i sin syn på investeringar i försvarsbolag. Swedbank Robur började storköpa i Saab och SEB:s fondbolag skrev om hela sin policy, som tidigare förbjudit investeringar i försvarsindustrin.

Men Bofors och Hägglunds är fortfarande ute i kylan.

Varken Handelsbanken, Nordea, SEB eller Swedbank Robur låter sina fondförvaltare placera spararnas pengar i BAE Systems. Flera av bankerna uppger att de har svartlistat försvarsjätten. På frågor om varför de inte får investera i BAE Systems hänvisas till dess “involvering i kärnvapen”.

Elisabet Jamal Bergström. Foto: SEB

“Ett antal fonder som placerar i aktier och företagsobligationer kan sedan våren 2022 investera i försvarssektorn”, skriver Elisabet Jamal Bergström, vice VD och hållbarhetschef på SEB:s fondbolag, i en kommentar.

“Våra fonder fortsätter dock att exkludera kontroversiella vapen. BAE Systems är involverade i produktion av kärnvapen, varför vi inte har innehav i detta bolag”, fortsätter hon.

Ingen gemensam linje från AP-fonderna

BAE Systems tillverkar inga kärnvapen. Involveringen handlar i stället om indirekt medverkan till kärnvapenprogram. Som exempel har BAE Systems uppgraderat missiler av typerna Trident och Minuteman åt USA. Missilerna används som bärare av kärnvapenstridsspetsar. BAE har också haft indirekt inblandning i Storbritanniens och Frankrikes kärnvapenarsenaler.

Alla är Natoländer och “officiella kärnvapenstater” enligt icke-spridningsavtalet som undertecknades 1968. Det är också något som statliga Tredje AP-fonden hänvisar till när Affärsvärlden frågar om de kan investera i BAE Systems.

I ett mejl till Affärsvärlden skriver Fredric Nyström, chef för hållbarhet och ägarstyrning, att Tredje AP-fonden drar gränsen vid “bolag som är involverade i kärnvapenprogram i andra länder än de som anges i icke-spridningsavtalet”.

Idag har AP3 inga placeringar i BAE Systems, men investerade i bolaget fram till 2021.

Helt olika tolkningar från statliga fonder

Andra statliga fonder är dock av en annan uppfattning. Flera AP-fonder avstår från att investera i BAE Systems och anger samma skäl till det som storbankernas fondbolag.

“Vi avstår från att investera i bolag vars produkter är specifikt avsedda och utvecklade för kärnvapen och samtidigt är centrala för dess stridsfunktion. Detta gäller för alla kärnvapensystem oavsett land”, skriver Sara Christensen, kommunikationschef på Första AP-fonden, i ett mejl till Affärsvärlden.

Första AP-fonden har landat i en annan slutsats än AP3 – trots att de har ett gemensamt etikråd där frågorna samordnas. Något som Sara Christensen motiverar med:

“Det är upp till respektive fond att implementera och göra gränsdragningar i verksamheten.”

Även Sjunde AP-fonden, som är förval när svenskarna placerar sina premiepensioner, avstår från att investera i BAE Systems. I det fallet har fonden även satt upp bolaget på sin svarta lista.

Affärsvärlden har gjort en stor intervju med Hägglunds VD Tommy Gustafsson-Rask. På frågor efter intervjun om hur bolaget ser på att svenska fonder svartlistat bolaget har han avböjt att kommentera, genom informationschefen Ola Thorén.

Läs intervjun med Hägglunds VD”Nu har vi massor av pengar – men ingen tid”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.