Fondspararna lockas av förnyelsebar energi

Joe Bidens löften om gröna satsningar har fått spararna att köpa hållbart.
Frida Bratt och Johanna Kull. Foto: Nordnet, Fredrik Sandborg/TT och Erik Simander/TT

Stockholmsbörsen har i oktober påverkats av den andra virusvågen och ett amerikanskt stimulanspaket som drar ut på tiden. Trots att Stockholmsbörsen går mot en minusmånad fortsätter dock spararna att nettoköpa fonder.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Gröna energifonder Fastighetsfonder
Sverigefonder Företagsobligationsfonder
Teknikfonder Europafonder
Blandfonder Rysslandsfonder
USA-fonder Läkemedelsfonder

För första gången någonsin toppas Avanzas köplista av fonder som investerar i bolag verksamma inom förnyelsebar energi.

”Att så pass nischade branschfonder toppar köplistan är mycket ovanligt, men att spararna söker exponering mot grön energi är fullt rimligt. Få sektorer har en lika stark megatrend i ryggen. Fonderna tillhör årets vinnarfonder med en avkastning på mellan 20 till 50%. I år har sektorn lyfts ytterligare av EU:s stora stimulanspaket, med omfattande satsningar på grön infrastruktur, samt Bidens utlovade klimatplan där han vill göra USA:s energisektor fri från utsläpp till 2035”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza, i ett pressmeddelande.

Även hos Nordnet tillhör fonder med fokus på förnyelsebar energi dem som gått allra bäst, jämte småbolagsfonder.

”Bidens löften om att satsa på en grön omställning är en bidragande orsak till det. I takt med att vi sett hur Biden dragit ifrån i opinionsmätningarna har också aktier inom just förnyelsebar energi, särskilt solenergi, stigit. Vi ser också hur flera krispaket i pandemins spår fokuserar på gröna investeringar, exempelvis ECB:s”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett pressmeddelande.

Sverigefonder är månadens näst mest köpta fonder hos Avanza.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Nordea Nya Tillväxtmarknader
Swedbank Robur Ny Teknik Carnegie Rysslandsfond
Länsförsäkringar Global Indexnära Simplicity Norden
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Skagen Global
TIN Ny Teknik East Capital Ryssland
Handelsbanken Hållbar Energi Nordea Rysslandsfond
Swedbank Robur Access Asien Atlant Stability Offensiv
Spiltan Räntefond Sverige East Capital Balkan
SPP Aktiefond Global Gladiator
SEB Hållbar Sverige Indexnära First Sentier Global Listed Infrastructure

”I Sverigefonder går varannan krona till billiga indexfonder och varannan till aktivt förvaltade småbolagsfonder. Aktivt förvaltade Sverigefonder med fokus på stora bolag är däremot i princip iskalla. Detta på goda grunder då de historiskt haft mycket svårt att slå index”, säger Johanna Kull.

För Nornets del märker man av en fortsatt hausse kring nordiska techbolag. Samtidigt dumpades Rysslandsfonder på bred front.

”I det lite nervösa börsklimatet har det i vanlig ordning gått allra sämst för smalare fonder med fokus på nya tillväxtmarknader, däribland Ryssland och Östeuropa. Ryssland gick som tåget under 2019 men den ryska ekonomin har drabbats hårt av pandemin. Rysslandsfonderna hör till de fondkategorier som presterat sämst i år och nu säljs de av på bred front”, säger Frida Bratt.

Hos Avanza är Fastighetsfonder månadens mest sålda fonder.

”Jojo-handel med rekordköp följt av rekordförsäljningar är vad som utmärkt spararnas förhållningssätt till fastighetsfonder i år. Det är en vansklig strategi och risken för att tajma fel är påtaglig”, säger Johanna Kull.