För att byta eller boosta sin karriär

Utbildningsbolaget Academy har utsetts till Årets affärsmodellutmanare i tävlingen Business Model Awards.

Academy är ett utbildningsföretag som möjliggör för snabba karriärskiften in i branscher med stor kompetensbrist. Emelie Bernhardsson har en bakgrund inom it-rekrytering på systerbolaget Academic Work och är numera vd för Academy Sverige.

– Vi startade Academy på grund av rådande kompetensbrist som man märker av när man arbetar med bemanning och rekrytering av personal, säger hon.

Affärsmodellen hänger samman med Academic Work och består av tre delar: rekrytering, utbildning och uthyrning där Academy håller i utbildningen. Den baseras på metodiken ”Accelerated Learning” – lärande i högt tempo – med fokus på praktiskt lärande. Ett program hålls under tolv veckor och efteråt får deltagarna en tillsvidareanställning som konsult via Academic Work. Hittills har Academy genomfört 39 program inom exempelvis teknik, it och ekonomi i Sverige, Finland, Tyskland och snart även i Norge.

– För att komma in på programmen genomgår kandidaterna först en gedigen rekryteringsprocess som fokuserar på människors förmågor, vad de vill göra och vad de kan åstadkomma, säger Emelie Bernhardsson.

Till utbildningarna kommer människor med olika typer av erfarenheter men med samma drivkraft: byta eller boosta sin karriär. Efter avslutad utbildning får konsulten arbeta på uppdrag av Academic Work och efter ett år har företaget möjlighet att kostnadsfritt rekrytera denne.

– När man börjar på våra utbildningar behöver man inte betala något upfront och vi garanterar alla en tillsvidareanställning. Många går utbildningarna för att få stor konsulterfarenhet och för att säkra en framtid inom en snabbrörlig bransch.

Inom systemutvecklingsutbildningarna kommer Academy fortsätta att skala upp.

– Det är inte bara it-bolag som är i behov av it-kompetens. Det kommer att saknas 70 000 personer med rätt it-kompetens år 2022. I dag ligger den siffran på 30 000 och konkurrensen om kandidaterna är stenhård.

Medelåldern för dem som går utbildningarna är 28 år, vilket betyder att en del kommer direkt från gymnasiet medan andra är i medelåldern och vill byta karriär. Academy är tänkt som ett komplement till traditionell utbildning och eftersom arbetsmarknaden är så pass snabbrörlig behövs aktörer som Academy, anser Emelie Bernhardsson.

 

Motivering till Årets affärsmodellsutmanare

I vår snabbt föränderliga omvärld har vinnaren av årets affärsmodellsutmanare förändrat ett traditionellt sätt att hitta och utveckla talanger i en tid där kompetensbristen är stor inom många områden. Vinnaren har därigenom gjort det möjligt att kontinuerligt möta nya behov hos båda dess huvudsakliga intressentgrupper och skapar därför möjligheter för ett livslångt lärande. Genom sina relevanta och skräddarsydda erbjudanden lyckas årets vinnare ta ett betydande ansvar i en av vår tids viktiga samhällsfrågor, nämligen att förse samhället med rätt kompetens för att driva utvecklingen framåt. Samtidigt har de bevisat sin potential genom flera uppmärksammade samarbeten. Årets affärsmodellsutmanare har genom sitt innovativa och medvetna arbete tagit kontroll över en större del av värdekedjan och lyckas skapa synergier som gemensamt bidrar till någonting som är större än  företaget själv. Utmärkelsen årets affärsmodellsutmanare går till Academy.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här