Företag flyr dyra kontorslokaler
Allt fler företag ser nu över sina kontorshyror i syfte att kapa kostnader – såväl Skattemyndigheten, som sedan en tid letar nya lokaler istället för skatteskrapan på Götgatan, som krishärjade IT-bolag.
Cell Network håller som bäst på att flytta stora delar av sitt hittillsvarande huvudkontor på Regeringsgatan till gamla Mandator-lokalerna på Kungsgatan.
”Vi har en väldigt låg hyra på Kungsgatan, det är ett gammalt kontrakt och mycket billigare än vi någonsin skulle kunna få idag. Flytten är ett naturligt steg i arbetet att dra ner våra kostnader”, säger Robert Karlsson, informationschef på Cell.
Även på Framfab har man dragit ner på sina många kontor.
”Med tanke på att rätt många lämnat bolaget behöver vi inte lika mycket plats längre. Vi har redan flyttat ur fyra kontor i innerstan och ser även över om vi har möjlighet att koncentrera styrkorna på de tre kontor vi har kvar”, säger informationschefen Tobias Bülow.
Många företag som nu letar mindre lokaler sitter dock kvar med ”gamla” kontrakt, som inte löper ut förrän om ett eller två år, vilket har banat väg för en snabbt växande ”andrahandsmarknad” i innerstan.
”Företag som sitter med lokaler som är alldeles för stora för vad de själva behöver. Hellre än att betala för 2 000 kvadratmeter som de inte behöver nöjer de sig med ganska låga hyror. För många andrahandshyresgäster innebär det bättre förhandlingsläge än på länge, om man kan tänka sig lite kortare kontraktsperioder”, säger Johan Einarsson, analys- och researchansvarig på fastighetskonsulten CB Richard Ellis.
Delvis tack vare att denna fungerar som en buffert, har hittills de stora fastighetsägarna i centrala Stockholm – Fredrik Lundbergs Hufvudstaden, Vasakronan och AP Fastigheter – inte märkt särskilt mycket av utvecklingen.
”Nej, inte hittills”, säger Lars Jonsson, regionchef för Stockholms innerstad på AP Fastigheter. ”Vi har visserligen en högre vakansgrad nu, 3,5 procent, jämfört med för ett år sedan då siffran var 0,5 procent. Men även om det kan låta som en dramatisk ökning rör det sig ändå bara om ett fåtal objekt när det kommer till kritan.”
De facto har kontorshyrorna i innerstan de senaste månaderna sjunkit med cirka 5 procent, och avmattningen väntas fortsätta. Enligt CB Richard Ellis ligger snitthyran nu på 4 500 kronor per kvadratmeter, jämfört med toppnivån 4 900 kronor i slutet av förra året. Nästa mätning, som kommer inom några veckor, väntas visa på ytterligare några hundralappar lägre.
Utvecklingen är läglig för de många företag som just nu ligger i slutförhandlingarna med sina hyresvärdar. För tre år, då inflyttningen till attraktiva lägen i Stockholms innerstad var massiv, sattes hyrorna till en ganska låg nivå. Under förra årets boom insåg hyresvärdarna att man kunde få ut högre hyror, och gav sina hyresgäster nya villkor. Dessa kontrakt ligger nu för omförhandlingar och många beslut ska tas innan oktober.
”Osäkerheten om vart konjunkturen tar vägen är mycket stor gör att många får ta sina beslut lite i blindo. Samtidigt är det viktiga beslut; de nivåer som klubbas igenom lär sätt standarden för en rätt lång tid framöver”, säger William Ask, ansvarig för uthyrning av kommersiella lokaler innanför tullarna på fastighets konsulten Jones Lang Lasalle.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.