Företagen rustar för svininfluensa

Stora svenska teknikföretag mobiliserar nu för att svininfluensan med full kraft bryter ut här hemma.

På försvarskoncernen Saab, med 13 500 anställda i världen, planerar man att erbjuda vaccin mot svininfluensan till personalen, när detta blir tillgängligt.

– Vi kommer med stor sannolikhet att erbjuda gratis vaccin till alla våra anställda i världen, säger Mikael Grodzinsky, personalchef i koncernen.

Samtidigt har man gått igenom koncernens krisplaner för att hantera en stor sjukfrånvaro.

– Vi började att göra upp pandemiplaner för alla affärsenheter för ett och ett halvt år sedan och har nu uppdaterat dem, säger Mikael Grodzinsky.

Saab-ansvariga diskuterar just nu också ökad möjlighet att arbeta hemma, ändrade regler för resor och eventuella karantänregler.

– Vi kommer också att följa den rekommendation vi fått att ställa ut Alcogel på toaletter och i besökscentrum.

Inom kraftkoncernen Vattenfall bereder man sig på en 50-procentig sjukfrånvaro under vissa veckor.

– Problemet med en pandemisituation är att inte bara vårt företag hamnar i kris, utan alla samhällssektorer. Vi måste exempelvis räkna med att skolor och dagis kanske stänger och att de av våra anställda som har barn måste stanna hemma, säger Magnus Ek, bolagets säkerhetschef.

På Vattenfall har man gjort prioriteringar av viktiga verksamheter.

Man har också satt upp en lista med över 3 400 personer som först behöver vaccin när det blir tillgängligt.

Inom Vattenfall råder också oro över att personal som sköter kraftförsörjningen, bland annat på kärnkraftverken, inte prioriteras av myndigheterna när det gäller vaccinering.

– Vi för just nu samtal med Socialstyrelsen och andra myndigheter om det, säger Magnus Ek.

Även i Tyskland har bolaget tillsammans med andra stora elbolag klagat till högsta instans.

Verkstadskoncernen ABB planerar att erbjuda samtliga cirka 9 000 anställda i Sverige vaccin, senare i höst.

– Vi bevakar detta via vår företagshälsovård, säger Gunnel Wisén, chef för Miljö, Hälsa och Säkerhet i Sverige.

ABB började tidigt bereda sig inför den nya influensan och har uppgraderat sina krisplaner och exempelvis kontrollerat att personer på kritiska funktioner kan ersättas och att de har fungerande utrustning att jobba hemifrån med.

På läkemedelskoncernen Astra Zeneca, med 11 000 anställda i Sverige, är man också inne på att erbjuda personalen vaccinering.

– Vi planerar att göra det på samma sätt som vi brukar erbjuda vaccin mot den vanliga säsongsinfluensan, uppger bolagets informationschef Anne-Charlotte Knutsson.

Bolaget har också gjort upp planer för hur man ska kunna hålla i gång de viktigaste delarna av produktionen så att patienter ska få nödvändig medicin.

Även inom papperskoncernen SCA pågår förberedelser för frivillig vaccinering. På Ericsson och Volvo svarar de att bolagen följer utvecklingen och myndigheternas rekommendationer.

– I dag vet ingen exakt hur sjukfrånvaron kommer att se ut. Om den skulle öka så måste vi anpassa verksamheten efter det, säger Anders Wilhelmsson, informatör på Volvo.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour