Förnyade börsfall – baisseartad handel

Stockholmsbörsen föll allt längre ned allt eftersom handeln pågick på tisdagen. Ericsson gick i spetsen för nedgången sedan Nokia i samband med sin kapitalmarknadsdag inte sagt något positivt om systemmarknaden.

-Man ska komma ihåg att vi i slutet på förra veckan hade några dagar med en riktigt bra marknad och att det nu vänder ned, delvis utlöst av Nokia, är inte så konstigt. Marknaderna säger att vinsterna ska ner 10 procent under 2008 om man bara tittar på multipelförändringar och så vidare vilket kanske inte känns helt orimligt, säger analyschefen, som fortsätter:

– För att det här ska vända upp på allvar behövs det antagligen en riktigt bra makrosignal eller att man får hjälp av Fed genom någon mellanmötessänkning eller liknande, säger en analyschef till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.30 hade OMXS30 backat med 2,1 procent till 1.079,0. Omsättningen uppgick till 10,7 miljarder kronor.

Ericsson B föll med 3,9 procent ned till 15:40 kronor efter att Nokia Siemens Networks, i samband med Nokias kapitalmarknadsdag, sagt att de uppskattar värdet på den totala marknaden för telekomsystem och relaterade tjänster till 120 miljarder euro under 2008, vilket motsvarar en mycket liten tillväxt jämfört med 2007.

– Det bekräftar att under 2008 blir det inte mycket tillväxt på systemmarknaden. Det är ändå den näst största spelaren på systemmarknaden som säger detta och även om det inte är några nya direkta nyheter så är det inte positivt, säger en telekomanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Nokia som handlas på den externa listan föll 4,2 procent till 248:25 kronor. Men trots dagens nedgång är aktien fortfarande upp nära 80 procent sedan årsskiftet. Flera mål presenterades under dagen och bland annat höjde bolaget målet för koncernens marginal till 16-17 procent under de kommande två åren, från 15 procent.

– Det har egentligen inte kommit några dåliga eller negativa nyheter utan de flesta av de mål som kom var som förväntat om man tittar på de marknadsestimat som ligger. Med tanke på att aktien gått extremt bra det sista året och estimaten har gått upp och så vidare hade det antagligen krävts ännu mer för att lyfta aktien och nu när det inte gjorde det säljer man av, säger analytikern.

SSAB A sänktes med 4,6 procent till 167 kronor. Branschkollegan Thyssenkrupp tillhörde förlorarna på Frankfurtbörsen med en nedgång på 6,0 procent efter att bolaget på tisdagsmorgonen presenterat sin delårsrapport för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal. Anledningen till nedgången var bland annat att rapporten inte innehöll några prognoser som överraskade marknaden positivt.

Gruvsektorn hade det tungt sedan metallpriserna fortsatt att falla oro över att en svagare tillväxt i USA ska leda till sämre efterfrågan på industrimetaller. Lundin Mining sjönk med 3,7 procent till 59 kronor och Boliden tappade 4,5 procent till 85 kronor.

Bland aktier som gick bättre fanns Teliasonera som avancerade 0,4 procent till 60:75 kronor. Stöd kom från att Société Générale höjt rekommendationen för Teliasoneras aktie till köp, från tidigare behåll. Riktkursen sattes
samtidigt till 69 kronor, från tidigare 60 kronor.

Dagens stora vinnare var dock Epicept som steg hela 25 procent till 12:75 kronor under tidvis livlig handel. En möjlig förklaring till uppgången är att bolaget kommer att presentera nya långtidsdata kring sin huvudprodukt Ceplene med indikationen akut myeloisk leukemi vid en kongress i
USA den 8-11 december.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.