Forskare: Riksbanken agerade för långsamt

Riksbanken väntade för länge med att strama åt penningpolitiken. Det slår forskare fast i en rapport som skrivits på uppdrag av riksdagens finansutskott.
Erik Thedéen Stefan Ingves
Riksbankenschef Erik Thedéen och hans företrädare Stefan Ingves. Foto: TT

Styrräntan borde ha höjts redan i februari ifjol. Därtill borde Riksbanken ha sålt av värdepapper tidigare, skriver TT.

Kritiken stannar inte där. Riksbanken får även underkänt i egenskap av prognosmakare.

”Riksbankens inflationsprognoser var undermåliga, även med hänsyn tagen till den stora osäkerhet som förelåg”, skriver riksdagen i det pressmeddelande som nyhetsbyrån har tagit del av.

Riksbankschefen Erik Thedéen kommer att frågas ut i en öppen utfrågning i finansutskottet den 30 maj. Även andra ledamöter i Riksbankens direktion kommer att närvara.

Riksbanken började höja räntan i maj 2022 från 0 till 0,25 procent. Nu ligger den svenska styrräntan på 3,5 procent.

Forskarna tillägger att Riksbanken ändå lyckades etablera trovärdighet i fjol för själva inflationsmålet om 2 procent. Detta trots att KPIF-inflationen då låg i genomsnitt på 7,7 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.