Första AP-fondens vd får sparken

Styrelsen för Första AP-fonden har beslutat entlediga Johan Magnusson från sin befattning som vd för fonden med omedelbar verkan.

Styrelsen har utsett nuvarande chefsjurist Teresa Isele till tillförordnad vd. En process för att rekrytera en ny vd kommer att inledas omgående.

“Initiativet har tagits av styrelsen mot bakgrund av att vd har brutit mot fondens interna regelverk vad avser innehav och handel med finansiella instrument”, säger Urban Hansson Brusewitz, styrelseordförande Första AP-fonden i ett pressmeddelande.

“Då det nu framkommit att Johan har brutit mot det interna regelverket har han tyvärr inte styrelsens fortsatta förtroende. En enig styrelse har därför beslutat att det inte är möjligt för Johan att fortsätta i sin roll som vd. Fonden är en organisation med mycket kompetenta medarbetare som nu kommer att ledas av Teresa Isele till dess att en ny vd tillträder”, säger Urban Hansson Brusewitz, styrelseordförande Första AP-fonden, enligt pressmeddelandet.

På vilket sätt Johan Magnusson konkret brutit mot Första AP-fondens regler framgår inte av kommunikationen från fonden.

“Jag kan inte gå in på detaljnivå, åtminstone inte i dag. Vi måste i så fall i ordnade former sekretesspröva frågan”, säger Första AP-fondens ordförande Urban Hansson Brusewitz till Nyhetsbyrån Direkt. Han säger även “händelsen” sannolikt inte varit ett lagbrott, men ett brott mot de egna reglerna. Beslutet att sparka Johan Magnusson har tagits för att upprätthålla spararnas förtroende, enligt Urban Hansson Brusewitz.

I slutet av förra året riktades strålkastarljuset mot Johan Magnusson när det blev känt att Första AP-fondens anställda åkt på konferens på ett vinslott i Frankrike. Johan Magnusson hade en semesterlägenhet på samma anläggning och Första AP-fondens styrelse riktade kritik mot konferensresan. Revisionsfirman KPMG gjorde en utredning av resan och kom fram till att inga regler hade brutits efter Johan Magnusson inte hade haft någon ekonomisk vinning av att lägga konferensen just där.

Uppmärksamheten kring konferensen i Frankrike hade föregåtts av att Dagens Industri rapporterat om att ledningen för Första AP-fonden genomfört resor till Indien och Kina, inklusive övernattningar på femstjärniga hotell.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här