Thedéens varning: Hushållen sitter på en stor valutarisk

Hushållen har pressat kronan genom sitt stora sparande i utländska fonder. Det menar Första AP-fondens VD Kristin Magnusson Bernard. Men kapitalflöden kan skifta snabbt och stärka kronan, enligt Riksbankschefen Erik Thedéen. "Om kronan börjar förstärkas kan det vara hushållen som inser att de sitter på en ganska stor valutarisk", säger han till Afv.
Thedéens varning: Hushållen sitter på en stor valutarisk - Namnlös design (24)
Kristin Magnusson Bernard och Erik Thedéen deltog i ett seminarium om den svaga kronan på Handelshögskolan under fredagsmorgonen. Foto: TT

”Är det kört för kronan?” frågade sig Riksbankschefen Erik Thedéen inför en fullsatt aula på Handelshögskolan under fredagsmorgonen.

Svaret på frågan var som väntat: nej.

Erik Thedéen tror institutionella investerare på sikt kommer följa i Riksbankens spår, som under onsdagen aviserade att den kommer sälja av euro och dollar för 100 miljarder kronor. Syftet är inte att stärka kronan, men att begränsa förlusterna om kronan stärks. En viktig distinktion att kommunicera för Riksbanken som har ett mål för inflationen och inte för valutakursen.

Kronan är idag 10–15% svagare än vad den borde vara gentemot valutor som euron och dollarn, framhåller Erik Thedéen.

”När avståndet från kronans fundamentala värde blir så pass stort, leder det över tid till att fler och fler köper tillgångar i Sverige”, säger han till Affärsvärlden efter seminariet.

Svenska hushåll driver på kronförsvagning

Kristin Magnusson Bernard, VD på Första AP-fonden, säger att Riksbankens köp av svenska kronor motsvarar en fjärdedels AP-fond. Trots det bedömer hon inte att köpen kommer stärka kronan.

”Det är inte är ett jättestort flöde jämfört med övriga i marknaden”, säger hon till Affärsvärlden.

Att svenska hushåll sparar i utländska tillgångar, som globala indexfonder, har däremot drivit på kronförsvagningen, menar hon.

”Så länge vi fortsätter att föredra utländska tillgångar framför inhemska blir det som att vi säljer kronor”, säger Magnusson Bernard och lägger till:

”Man kan säga att man diversifierar sin portfölj genom att ha sin inkomst i kronor, lånar i kronor och placerar i utländska tillgångar. Jag recenserar inte det här beståndet, för det har funkat väldigt bra för hushållen.”

Är hushållen sårbara om kronkursen vänder?

”Ja, men å andra sidan måste man ju fundera på under vilka omständigheter det skulle ske. Det vi kan förvänta oss är att vi går in i en period av relativ dollarsvaghet mot slutet av den penningpolitiska cykeln”, säger Magnuson Bernard.

”Då får man ofta en skjuts i svensk ekonomi som brukar återhämta sig snabbare”, fortsätter hon.

Enligt Erik Thedéen skulle det förutom institutionella investerare, kunna vara svenska hushåll som genom sitt stora ägande i utländska tillgångar så småningom driver på för en starkare krona.

”Om kronan börjar förstärkas kan det vara hushållen som inser att de sitter på en ganska stor valutarisk”, säger han.

Efterlyser sakligare debatt

Att den svaga kronan engagerar visar sig inte bara i hur många som kommer på seminarier på Handels – över 300 personer under fredagen – utan också i den omfattande medierapporteringen. Den diskuterades flitigt under paneldiskussionen.

”Jag är mer orolig för debatten än för själva kronans utveckling”, säger Kristin Magnusson Bernard efter samtalet.

”Det finns ett behov av en saklig debatt, så vi inte börjar förkasta olika instanser både i samhället och näringslivet med argument som inte jag tycker är de som driver växelkursutveckling”, lägger hon till.

Är du kritisk till medierapporteringen? 

”Jag förstår att det här är ett ämne som engagerar många, och i det kan många olika åsikter kommer fram, men jag tror det är viktigt att även sakargumenten får komma igenom.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.