Första halvårets förloraraktier

Två biotech-missar, två inbromsade tillväxtsagor och ett skuldtungt rederi utgör Stockholmsbörsens svagaste aktier under första halvåret.

Det framgår av Infronts börsdata runt lunchtid på fredagen, den 30 juni 2017.

Svagast av samtliga bolag på Stockholmsbörsen är bioteknikbolaget Oasmia, med en kursavkastning på -64 procent. Den eländiga starten på 2017 var säkrad redan inför nyår då Anders Lönner meddelade sin avgång som styrelseordförande efter bara en dryg månad. Karo Pharma, där Lönner är storägare och styrelseordförande, hade bara någon månad före det sålt ett cancerprojekt till Oasmia.

Sedan blev det storbråk via media då Anders Lönner, enligt bland annat Dagens Industri, ska ha haft en omfattande kravlista på Oasmia som det senare bolaget inte ville tillmötesgå. Därefter har Oasmia hunnit presentera riktade emissioner, skenande förluster och en större – ännu pågående – företrädesemission. Lönners Karo Pharma har gått betydligt bättre, med en avkastning på 62 procent som placerar aktien på första halvårets vinnarlista.

Även platsen som näst svagast upptas av ett bioteknikbolag, Active Biotech på -53 procents avkastning. Redan i januari varnade partnern Teva för ökad konkurrens inom Active Biotechs terapiområde multipel skleros (MS). I maj misslyckades de båda bolagens gemensamma studie i fas III att uppnå sitt primära mål inom relapserande remitterande multipel skleros (RRMS).

På tredje plats återfinns trading- och småspararfavoriten Fingerprint Cards, vars spektakulära uppgång redan blivit föremål för en bok och åtminstone ett till planerat bokprojekt. Avkastningen står på -50 procent hittills 2017. Kurshaveriet kan tillskrivas kombinationen höga förväntningar och den serie vinstvarningar som följt lageruppbyggnad i grossistled och vikande lönsamhet. P/e-talet på 2017 års analytikerkonsensus är nere på 10 enligt SME Direkt, vilket är lågt – om tillväxten och lönsamheten återvänder.

Fjärde svagast är Sensys Gatso, -49 procent. Den forna tillväxtraketen inom trafikövervakning inledde 2017 med ett snabbt krympande orderläge och vinster som förbyttes till förluster. Kursslakten förvärrades sedan när bolagets kameraövervakning av den amerikanska delstaten Iowas motorvägar stoppats av domstol – motsvarande ett åtminstone tillfälligt tapp av mer än en tredjedel av 2016 års operatörsintäkter. Kassan har minskat och delar av finansieringen behöver omförhandlas. På mållinjen har nedgången dock mildrats något av det globala samarbetsavtal på järnvägsområdet med Ricardo Rail som meddelades i dag, fredag 30 juni.

På femte plats återfinns Viking Supply Ships, -48 procent. Liksom för stora delar av rederibranschen möter koncernen väldigt tuffa marknadsförutsättningar. Efter en omfattande upprensning av kapitalstrukturen via kvittningsemissioner i början av året gick aktien fortsatt svagt under våren. Under inledningen av sommaren har kursen – åtminstone tillfälligt – stabiliserats. Affärsvärldens Calle Froste gjorde nyligen en intervju med vice ordföranden och den ursprunglige Transatlantic-medgrundaren Folke Patriksson.

Den breda Stockholmsbörsens OMXSGI har avkastat 8,7 procent under samma period, ej inräknat utdelningar.

BOTTEN 20

Bolag

2017H1* %

   
Oasmia

-63,9

Active Biotech

-52,8

Fingerprint Cards

-50,0

Sensys Gatso

-49,3

Viking Supply Ships

-48,0

Blackpearl

-45,3

Nordic Mines

-44,2

Episurf Medical

-41,6

Tobii

-41,0

Arise

-37,0

Semafo

-35,8

Endomines

-31,2

Africa Oil

-31,1

NGEx Resources

-31,1

Orexo

-28,2

Tethys Oil

-25,4

Net Insight

-25,3

Enea

-25,0

Venue Retail Group

-24,8

Enquest

-23,7

   
Källa: Infront  
* Avser till och med 2017-06-30 (intradag kl 11.55)
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco