Första vinsten på 125 år – då kom strejken…
Den lokförarstrejk som trädde i kraft natten till torsdagen, och beräknas hålla på till söndag kväll, slår hårt mot de svenska godstransporterna. SJ:s godsverksamhet Green Cargo, som bolagiserades i samband med det senaste årsskiftet och som kör cirka 80 procent av godstågen i Sverige, drabbas hårt då 168 av dess 950 lokförare tagits ut i strejk.
”Strejken håller på till på söndag, men vi räknar med att eftersom det så står fullt av gods på olika håll som ska lastas om och transporteras vidare dröjer det nog till tisdag innan produktionen fungerar normalt”, säger Mats Hollander, pressansvarig på Green Cargo.
Strejken, som beräknas drabba runt 30 procent av godstrafiken genom att tågavgångar ställs in eller tågen enbart går en delsträcka, kostar Green Cargo tre miljoner kronor per dag.
”Det är inget att välja på, vi kan ju inte ta betalt för transporter som vi inte utför, men det är tråkigt. För första gången på 125 år lyckades vi få godstrafik att gå med plus under årets första halvår och gjorde en vinst på 18 Mkr. De här dagarna kostar oss 9 Mkr, och där sjönk den ju snabbt”, säger Mats Hollander.
Drabbas gör även de cirka 600 företag som står på bolagets kundlista, däribland representanter för den svenska livsmedelsindustrin, till exempel skånska Danisco Sugar, och de stora svenska industriföretagen – bland andra SCA.
”För vår del är följderna hanterliga med vissa ansträngningar, virke är ju inget som förfars även om det blir stående”, säger Björn Lyngfelt, informationschef på SCA Forest Products.
”Det innebär en viss merkostnad för att lägga om transporterna på vissa sträckor, men så länge det bara handlar om en strejk på några dagar klarar vi det. Om det däremot återkommer kan ju läget bli värre.”
Även Stora Enso, som är en stor användare av järnvägstransporter, riskerar att drabbas av såväl förseningar som extrakostnader.
”Vi har ett antal tågavgångar som ställts in och det är klart att det stör. Vi blir en dag senare i våra leveranser, och även om det inte alltid innebär att vi blir senare ut till slutkund – det är ju ofta flera mellanled – är det ju inget man gläds åt”, säger Stig Wiklund, logistikchef för Stora Enso i Sverige.
”Det kostar oss pengar dels i form av att det gods som försenas tappar vi en slags ränteeffekt på, och i form av personalkostnader för extraarbete under helgdagarna.”
Assi Domän har hittills klarat sig lindrigt undan tack vare ett man har ett eget, parallellt transportsystem.
”Vi har haft tur”, säger Karl Detlefsen, operation manager för landtransporter på Assi Domän.
”Vi fick ställa in ett tåg i onsdags och hade en försening igår så vi missade en vidare anslutning, men tack vare en hård styrning och snabba omläggningar i vårt eget system har vi sluppit det värsta.”
På Assi Domän förbereder man sig dock för något av en strejkepidemi i Europa den närmaste tiden.
”De belgiska lokförarna går ut i generalstrejk, och även de franska och italienska strejkar några dagar var i den kommande veckan”, säger Karl Detlefsen.
”Det innebär att man måste planera verksamheten väldigt väl och kringgå de länderna de dagarna, till exempel får vi föra fram volymerna till tyska gränsen med tåg och sedan transportera dem vidare med bil.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.