Fortsatt dyster börs

Stockholmsbörsen handlades under press på torsdagen. Nedgången var bred med verkstad som största sänke. Även råvarubolagen hade en tuff dag. KappAhl och Björn Borg trotsade den tryckta stämningen efter en föreslagen inlösen och en stark rapport.

Utvecklingen var fallande även bland de ledande Europabörserna dock i något mildare omfattning.

AFV Generalindex stängde ned med 1,7 procent till 346 medan OMXS30-index sjönk med 1,7 procent till 1.103. Omsättningen uppgick till 26,7 miljarder kronor.

Industribolagen hade åter en tung dag. Alfa Laval föll 6,7 procent till 380,50 kronor, Assa Abloy sjönk 4,0 procent till 133,50 kronor, Electrolux sjönk med 4,8 procent till 114 kronor och Scania tappade 5,8 procent till 147,50 kronor.

Atlas Copcos A-aktie var högst omsatt under dagen och tappade 3,2 procent till 91,25 kronor.

H&M handlades upp med 0,4 procent till 410 kronor. Klädkedjan redovisade en något högre försäljning än förväntat under oktober. Försäljningen för jämförbara butiker ökade med 3,0 procent under månaden jämfört med en förväntad ökning om 2,2 procent, enligt Nyhetsbyrån SIX enkät.

Bland övriga branschbolag steg KappAhl och Björn Borg. Björn Borg fördubblade sin vinst före skatt till 49 miljoner kronor under det tredje kvartalet. Nettoomsättningen ökade med 60 procent till 149 miljoner kronor. Aktien steg 6,0 procent till 141,50 kronor.

KappAhl lämnade ett förslag avseende en aktiesplit och minskning av aktiekapitalet genom ett automatiskt inslösenförfarande. Genom inlösen kommer närmare 825 miljoner kronor att överföras till bolagets aktieägare. Aktien steg 5,4 procent till 78,75 kronor.

Verkstadsbolaget Trelleborg höll kapitalmarknadsdag i Helsingborg. Bolaget upprepade sina finansiella mål. Vidare framkom att omstruktureringen inom affärsområdet Automotive löper enligt plan. Affärsområdeschefen Roger Johansson uppgav för Nyhetsbyrån SIX att det som gjorts inom omstruktureringen är ett bra första initiativ men att det kan behövas mer.

Vidare aviserade Trelleborg om ett förvärv i USA och en försäljning av en fabrik för fordonskomponenter i Storbritannien. Aktien sjönk 3,1 procent till 147,75 kronor.

De gruv- och metallrelaterade aktierna undkom inte heller det dystra sentimentet. Boliden tappade 2,9 procent till 92,25 kronor, Lundin Mining föll 3,6 procent till 66,25 kronor och SSAB med 4,6 procent till 165 kronor.

De svenska storbankerna sjönk på bred front. Handelsbanken tappade 1,3 procent till 194,50 kronor, Nordea sjönk 1,2 procent till 106,20 kronor, SEB backade 2,0 procent till 169,50 kronor och Swedbank föll med 2,4 procent till 182 kronor.

Värmeproduktbolaget Nibe tappade 1,6 procent till 62,50 kronor efter sin rapport. Bolaget släppte en vinstvarning den 20 september och sänkte då prognosen för årets vinst. För årets nio första månader uppgick vinsten före skatt till 303 miljoner kronor, vilket var en minskning med 23 miljoner jämfört med fjolårsperioden.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.