Fortsatt granskning av SAS
FlygbolagetSAS, som redovisade en brakförlust under onsdagen, kan drabbas av ytterligare en smäll. Det handlar om den undersökning som drivs avEU-kommissionenoch som gäller misstankar om olagliga prissamarbeten inom flygfraktmarknden.
Att SAS, tillsammans med andra flygbolag, är föremål för en granskning har framgått av tidigare kvartalsrapporter. Och den 21 juli i år erkändeSAS Cargo Groupinför amerikanska myndigheter att bolaget brutit mot amerikanska lagar. Straffet blev böter på 52 miljoner dollar, cirka 400 miljoner kronor, som nu ska betalas på avbetalning under fyra år.
Flygfraktkunder från olika håll utnyttjar nu erkännandet till att försöka klämma SAS på pengar. Flera grupptalan-mål (class actions) med skadeståndskrav ligger nu i en domstol i New York:
– Vi vet inte hur stora skadeståndskraven är, sägerClaus Sonberg, kommunikationsdirektör vid SAS.
Av gårdagens kvartalsrapport framgår också att kommissionen har gått vidare med sina anklagelser. Det skedde i en muntlig förhandling, en hearing, i juli i år där SAS och andra flygbolag också fick möjlighet att lämna sin syn på anklagelserna. Hur SAS ställer sig till anklagelserna är däremot fortfarande hemligt:
-I vår överenskommelse med (amerikanska)Departement of Justiceingår att vi ska iaktta sekretess, säger Claus Sonberg, kommunikationsdirektör vid SAS.
Enligt honom väntas EU-kommissionen bli klara med sin utredning nästa år.
Det är dåliga nyheter för SAS som hade hoppats på att utredningen skulle läggas ned. I och med att den nu, fyra månader senare, fortsätter så minskar möjligheten att SAS går skadeslös ur den europeiska delen av konkurrensmålet. Bolaget skriver själv i den senaste kvartalsrapporten att det inte är möjligt att bedöma utgången av de olika juridiska tvisterna. Men SAS förebereder de redan hårt prövade aktieägarna på det värsta och skriver att:
”Med hänsyn till anklagelsernas karaktär kommer en för SAS ogynnsam utgång sannolikt att medföra en betydande negativ effekt för SAS.”
Bötesbeloppen för kartellsamarbeten är stora och räknas i flera hundratals miljoner kronor, ibland i miljardbelopp. Det visar en sammanställning från USA:s justitiedepartement som offentliggjordes när SAS-boten på 52 miljoner dollar presenterades i juli.Läs dokumentet här.
SAS-boten kan jämföras med när konkurrentenLufthansabetalade sig fri från anklagelser i USA 2006. Det kostade 85 miljoner dollar som gick till skadelidande fraktkunder I en grupptalan, enligt advokatbyrånMaurice Blackburn som specialiserat sig på att stämma flygbolag i grupptalan.British Airwaysfick förra året betala 200 miljoner dollar för konkurrensfusk på fraktmarknaden. Samma dag erkände sigKorean Air Linesskyldigt till regelöverträdelse och fick böta 300 miljoner dollar. Sedan dess har AustraliskaQuantasfått en bot på 61 miljoner dollar ochJapan Airlines tvingats acceptera en bot på 110 miljoner dollar. Andra flygbolag har också erkänt sig skyldiga.
Och SAS självt har erfarenhet av böter från EU-kommissionen: 2001 fick bolaget betala 30 miljoner euro för ett otillåtet samarbete med flygbolagetMaersk.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.