Fortsatt IT- och telekomglädje på börsen

Börsen avslutade veckan i dur och Stockholmsbörsens generalindex steg 1,7 procent. IT och telekombolagen var de som gladde sina aktieägare mest.

Detaljhandelsstatistiken från USA visade att försäljningen steg med 0,1 procent i december. Förväntningarna låg på en minskning om 0,4 procent. Trots att siffrorna var en positiv överraskning sjönk Hennes & Mauritz 2 procent och stängde på 158 kronor.

Siffrorna för de amerikanska producentpriserna, som är det bredaste måttet på prisförändringarna i producentledet och som med viss eftersläpning brukar skönjas i konsumentpriserna var också positiv läsning. Priserna var oförändrade i december. Marknaden hade trott på en ökning med 0,1 procent.

Nasdaq tog det lite lugnare efter torsdagens rally men fortsatte ändå uppåt. Hewlett-Packard och Gateway vinstvarnade och Nasdaqindex hade vid Stockholmsbörsens stängning stigit med 2 procent. På måndag håller USA-börserna stängt då amerikanarna firar Martin Luther King Day.

Enligt flera mäklarhus kan Ericsson komma att göra kraftigare nedskrivningar av lagren för mobilterminaler i samband med bokslutsrapporten den 26 januari än vad bolaget tidigare kommunicerat. Fjolårets förlust på terminalerna kan då skena iväg till 25 miljarder kronor.

Aktien drogs med upp i den allmänna uppgången för telekom- och IT-aktier och steg på fredagen med 6 procent till 112 kronor. Nokia klättrade också och stängde på 390 kronor. En uppgång på 2 procent.

Teleoperatörerna drog iväg uppåt. Europolitan steg 8 procent, Netcom 5 procent och Telia 2 procent.

Flera aktier rörde sig på förändrade rekommendationer. Låsföretaget Assa Abloy har åkt utför sedan årsskiftet. Enligt mäklaruppgift till nyhetsbyrån Direkt är det en säljrekommendation från Credit Suisse Boston som tynger aktien. Största säljare var Enskilda och Alfred Berg. Aktien tappade 4 procent till 154 kronor.

Mediekoncernen MTG fick en förnyad köprekommendation från Merrill Lynch efter torsdagens uppgifter från bolaget om en överraskande stor anslutning till Viasats digital-TV-plattform. Det tolkar Merrill Lynch analytiker som att MTG fått en flygande start och tagit marknadsandelar. Enligt investmentbanken bör övergången till digital-TV medföra en omvärdering av MTG och minska rabatten gentemot konkurrenterna i Europa. Aktien steg med 4 procent till 294 kronor.

Socialnämnden har beslutat att dra in utskänkningstillståndet för Gamla Stans Bryggerier där MTG-bolaget TV3 spelar in dokusåpan Baren. Beslutet har dock blivit inhiberat tills domstolens dom faller säger Barens programledare Robert Aschberg till Resumés nättidning.

Lastbilstillverkarna dränkte marknaden i försäljningssiffror under fredagen. Precis som tidigare tror Volvo att den viktiga europamarknaden kommer att falla i år men att marknaden kommer att vara fortsatt stark. Aktien föll 1 procent till 160 kronor. Scania klarade sig bättre och var oförändrad på 222 kronor.

Även pojkarnas drömbutik Clas Ohlson levererade försäljningssiffror. Enligt bolaget steg försäljningen med 32 procent i december. Den starka ökningen uppskattades av marknaden som höjde aktien med 4 procent till 371 kronor.

Kinnevik har tagit sig in på mest omsattalistan och fortsatte sin vandring uppåt. Investerarna har blivit mer positiva till aktien sedan bolaget beslutat att köpa in sin resterande andel i bolagets call-centerföretag vilket tolkas som ett första steg på vägen till börsnotering. Aktien steg med 6 procent till 219 kronor.

IT-aktierna hade en stark avslutning på veckan. Veckans Affärers IT-index steg med 5 procent. Mind klättrade hela 10 procent sedan bolaget fått en ny VD i Hans Hasselgren från Modul 1. WM-data hade en också en bra dag och steg 8 procent till 51 kronor. Icon Medialab tappade dock 4 procent och stängde på 16,10 kronor.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.