Fortsatt köpvärd islänning

ANALYS Islands mirakelåterhämtning bryts av lågkonjunktur. Ge dock inte upp hoppet på Arion Banks lågvärderade bankstädning.

KÖP Arion Bank är en skapelse som den isländska staten karvat ur den förstatligade forna internationella storbanken Kaupthings konkursbo, städat upp och sedan åter privatiserat samt låtit börsnotera i både Reykjavik och Stockholm. Affärsvärldens läsare introducerades till caset i en analys i nr 26/2018 som utmynnade i köpråd.

Att rådets ettårsutvärdering summerade till 15 procents kursnedgång, mot Stockholmsbörsens +7 procent, var en mindre besvikelse med tre delförklaringar: Dels har Nordens storbanker utvecklats ännu svagare på sektornivå, dels tar Islands mångåriga, oväntat starka återhämtning nu paus för recession och dels har Arion Bank-specifika kreditsmällar inträffat när delar av turismnäringen gått in i väggen, från att tidigare ha varit en återhämtningens mest drivande tillväxtbranscher. Även framåt flaggas för ökad osäkerhet kring kreditförluster i låneboken.

Framåt ser Affärsvärlden dock ett intakt investeringscase för Arion, kring normaliserad lönsamhet, uppvärdering och utskiftning av högvis med överskottskapital. Den långsiktiga avkastningspotentialen väger över konjunkturriskerna.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Överkapitaliserad överlevare. Prenumeranter kan logga in och läsa hela analysen här.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här