Fortsatt mörker väntar bemanningsföretagen

Bemanningsföretagen Poolia och Proffice har rusat upp närmare 50 procent på börsen den senaste månaden. Förhoppningen om en snabb förbättring av konjunkturen driver på kurserna. Konkurrenten Manpowers Lars Murman skriver dock inte under på en sådan prognos. ”Nästa år kommer marknaden att bli lägre än i år”, säger han.

Poolia och Proffice kan inte klaga över den senaste dryga månadens utveckling på börsen. De båda bemanningsföretagen har på kort tid rusat upp cirka 50 procent vardera. Manpower är inte noterat i Stockholm men bolagets Nordenchef Lars Murman räknar med att investerarnas intresse för bemanningsbranschen väckts av tidiga signaler om en vändning i konjunkturen.

”Vår bransch är först in och först ut ur en lågkonjunktur. När det för en tid sedan började komma en del positiva signaler om att det skulle vända uppåt i början av nästa år kan det ha varit en utlösande faktor för kursuppgången, kombinerat med att man kanske tyckte att kurserna var låga”, säger han.

På tisdagen presenterade dock SCB dyster statistik över arbetslöshet och antalet uppsägningar. Enligt SCB markerar oktober månad ett tydligt trendbrott där sysselsättningsökningen nu har upphört. Siffrorna fick både Poolia och Proffice att darra till på börsen och Lars Murman skriver inte heller under på prognosen om en snar återhämtning för branschen.

”Vi märker inte något av det. Marknaden i Sverige ligger helt stilla eller är något ned”, säger han.

På Proffice håller man dock fast vid att branschen i Sverige kommer att visa en tillväxt i år på mellan 5-10 procent, och att Proffice kommer att växa minst lika mycket.

”Den prognosen bygger på en jämförelse med förra året. Sett över det här året så är branschen ned, vi omsätter mindre i det fjärde kvartalet än vi gjorde i det första och det är likadant i hela branschen”, säger Lars Murman.

En starkt bidragande orsak till bemanningsbranschens inbromsade, och kanske negativa, tillväxt är Ericssons beslut att göra sig av med en stor del av sin inhyrda personalstyrka. Men Ericsson är som bekant inte ensamt om att göra sig av med personal och Lars Murman räknar inte med att efterfrågan kommer att ta fart inom kort.

”Vi tror att marknaden i Sverige kommer att vara lägre nästa år än i år. Det kommer att ta ett tag innan det vänder. Ekonomin i USA måste visa tecken på att vända uppåt igen innan det kan ta fart”, säger han.

Att även nästa år kan komma att bli tufft tillskriver Lars Murman även delvis något som han kallar budgeteffekten. Den kan, om det vill sig illa, komma att slå till i början av nästa år.

”Under nedgången 91-92 föll marknaden först med 20 procent under 1991. Sedan kom det nya budgetinstruktioner ute på företagen som gjorde att marknaden föll ytterligare 30 procent året därpå. Den effekten har vi ännu inte sett den här gången, det ser vi först efter nyår”, säger han.

Lars Murman är dock övertygad om att det är Manpower som kommer att klara sig bäst i det rådande hårda klimatet på marknaden. En gammaldags lågkonjunktur ska nämligen bäst mötas med en gammaldags krängarkultur, menar han.

”Jag tror att Manpower kommer att klara nedgången bättre än våra konkurrenter eftersom vi har en starkare säljkultur. I det här läget måste du kunna sälja för att få in folk, det klarar vi bättre. Manpower har alltid tagit andelar i lågkonjunkturer”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.