Fortsatt sömnigt på börsen vid lunchtid

Med halva börsdagen kvar hade blygsamma 4 miljarder kronor omsatts på Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsen inledde årets sista handelsdag med att backa en halv procent och låg sedan bestämt kvar kring den nivån fram till lunch. Med ett stort antal aktörer på julledighet var det överlag en sömnig tillställning och med halva börsdagen kvar hade blygsamma 4 miljarder kronor omsatts på Stockholmsbörsen.

Bäst bland storbolagen klarade sig bland annat bankerna, medan flera verkstadsbolag hade en tyngre morgon. Bland mindre bolag rusad Pricer och Confidence, som rapporterade om nya order.

Vid 13-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,5 procent till 1.789. I Tyskland var DAX-index ned med lika mycket.

Swedbank låg i toppen av indexet med uppgångar på 0,5 procent och på plussidan återfanns även Handelsbanken och SEB. Svagast för dagen var Sandvik, som tappade 1,6 procent. Andra större förlorare var verkstadsbolag som SKF och Atlas Copco. Tydligt på minus handlades även SCA och Ericsson.

På de mindre listorna avancerade Pricer som fått en uppföljningsorder från amerikanska Best Buy värd cirka 625 miljoner kronor. Ordern innebär att Pricers system med digitala prisetiketter används i ytterligare 450 butiker. Aktien steg drygt 17 procent.

Även Beijer Electronics har fått en order, värd över 150 miljoner kronor över fem år från Otis, som bland annat tillverkar rulltrappor och hissar. Marknaden belönade aktien med en uppgång på 7 procent.

Störst procentuell uppgång stod dock First North-listade Confidence för. Aktien rusade 130 procent sedan bolaget meddelat att det är en av tre aktörer som godkänts för ett ramavtal med Swedavia, värt sammanlagt 130 miljoner kronor. Som högst under morgonen noterades Confidence över 200 procent upp men det var innan det framgått att ramavtalsvärdet ska slås ut på åtta år i stället för som ursprungligen meddelats fyra år.

Mindre gruv- och prospekteringsbolag inledde dagen starkt. Josemaria steg 14 procent under för aktien relativt hög omsättning, efter att ha adderat drygt 13 procent föregående handelsdag. Uppåt var det även för diamantbolaget Africa Resources och Lucara Diamond, som steg 4 respektive 1,5 procent. Guldgrävaren Semafo steg drygt 2 procent.

Gapwaves har tecknat avtal om sin nya 28 gigahertz fasstyrda antennmodul, med sin japanska återförsäljare Cornes Technologies. Slutkunden är en telekomoperatör i Japan och ordervärdet uppgår till cirka 0,8 miljoner kronor. Aktien steg 10 procent.

Braincool avancerade nära 15 procent. Bolaget har slutit ett leveransavtal med en sjukhuskedja omfattande över 20 sjukhus i västra USA.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.