Förvaltningschefens nordiska favoriter: ”Evolution har en outnyttjad diamant”

Nordeas förvaltningschef Marie Karlsson fokuserar inte så mycket på makro. Däremot gräver hon gärna ner sig i lax, försäkringar och flygbränsle och ser en outnyttjad potential i Evolution. "En teknologi som många skulle behöva", säger hon till Affärsvärlden.
Förvaltningschefens nordiska favoriter: ”Evolution har en outnyttjad diamant” - Marie Karlsson Nordea
Marie Karlsson är förvaltningschef för svenska, finska och nordiska aktier på Nordea fonder.

Ett hektiskt år i turbulent marknad. Så sammanfattar Marie Karlsson sitt första år som förvaltningschef för svenska, finska och nordiska aktier på Nordea Fonder.

“Jag har förvaltat de nordiska fonderna sedan 2014 så de har nästan blivit som mina barn. Det var svårt att ge dem vidare”, säger Marie Karlsson när Affärsvärlden får tag i henne hemma i ett soligt Helsingfors.

MARIE KARLSSON

Yrke: Förvaltningschef för svenska, finska och nordiska aktier på Nordea Fonder. Tidigare analytiker på Carnegie.
AUM: 90 miljarder kronor.
Bor:
Helsingfors sedan 2021, innan det i Stockholm.
Ålder: 36 år.
Familj: Man och två barn.
Utbildning: Ekonomimagister vid Hanken, Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.
Läser just nu: “Xi Jinping: Världens mäktigaste man”.

Ett av hennes favoritbarn i fonderna, som hon delvis fått överlämna till kollegor, är norska Tomra.

“De har sjudubblats under min tid som förvaltare”, säger hon på klingande finlandssvenska.

Men hennes största och kanske bästa investeringsbeslut hittills på Nordea är sakförsäkringsbolag.

2014 jobbade Marie Karlsson som bankanalytiker och konstaterade att bank inte var en sektor hon ville äga på 3-5 års sikt. När hon strax därefter började som förvaltare i teamet så upptäckte hon sakförsäkringar och noterade att den sektorn hade de bra sidorna som banker har, men inte de dåliga.

OUPPTÄCKT SEKTOR

“Det var en sektor som inga andra investerare hade koll på, för många tyckte att det var för svårt. Vi bestämde oss då att vi skulle bli bäst på nordiska sakförsäkringar”, berättar hon.

Efter att ha träffat ett 60-tal bolag inom olika delar av sektorn så investerade de i bland annat danska Tryg, finska Sampo och norska Gjensidige.

“De var fruktansvärt billiga, så vi investerade 15% av våra nordiska fonder i sektorn och det är mycket. Sedan dess har vi ägt dem och det har varit en fantastisk investering”, säger Marie Karlsson.

Hon tycker att 2023 hittills varit en intressant marknad, där det hänt mer än vad som syns på ytan.

“Som helhet så ser det ganska flat ut sedan skuttet i januari, men tittar man på underliggande bolag, som vi gör, så har det skett ganska stora rörelser. Både Q4- och Q1-rapporterna var starkare än förväntat. Det blir jätteintressant att se om det håller i sig i Q2.”

SECTRA ALLTID DYRA

Fonderna som Marie Karlssons team förvaltar har en bottom up-strategi och tar bolagsspecifik risk.

“Vi är mer intresserade av felprissatta bolag än hur marknaden går, även om man är lite vaksam i en miljö med negativa makrosignaler”, säger hon och fortsätter:

“Med fyra analytiker och åtta förvaltare har vi tid och möjlighet att gräva ner oss väldigt djupt i bolagen.”

Bland svenska bolag lyfter hon fram Sectra och Epiroc.

“Vi äger ungefär 10% av Sectra och har haft dem i mer än 15 år. Ett fantastiskt bolag som alltid ser dyrt ut, men ibland får man se förbi kortsiktiga vinstmultiplar.”

Epiroc tog teamet in 2022, som ett bet på behovet av metaller, särskilt koppar, i omställningen till grön energi.

“Efterfrågan på koppar kommer att accelerera mot 2030, samtidigt som förväntningarna är att tillväxten i Epirocs orderingång faller. De två bilderna gick inte ihop så vi plockade upp aktien när den gick sämre ifjol”, berättar hon.

Golfströmmen skapar ett lönsamt klimat för Bakkafrost, säger Marie Karlsson. Foto: Bakkafrost

LAX EN FAVORIT

En sektor som förvaltningschefen tycker är intressant är laxodling. Särskilt färöiska Bakkafrost.

“De har en väldigt uthållig konkurrensfördel eftersom de producerar på Färöarna, vilket är bättre än i Norge. Golfströmmen gör att vattentemperaturen är konstant året runt, vilket är lönsamt, eftersom lax lätt får sjukdomar i för varmt vatten och inte växer lika bra i för kallt vatten, så Färöarna är optimalt. Bakkafrost är dessutom pionjärer inom post-smolt, vilket betyder att de växer fiskarna en längre tid på land, innan de placerar dem i havet. Det gör att dödligheten minskar”, förklarar hon.

Marie Karlsson förvaltar fortfarande en fond, en finsk hållbarhetsfond. Den gröna marmeladkulan i den är Neste, som är världsledande inom förnybar diesel, HVO.

“De samlar olja från restauranger, rester från köttproduktion och annat avfall med fett i och gör om till diesel. Neste har ett jättestort försprång i sektorn och en fantastisk lönsamhet med otroligt fina marginaler. I år startar de också sin produktion av SAF, Sustainable Aviation Fuel, till flygindustrin.”

OUTNYTTJAD DIAMANT

Nordeas fonder investerar inte i fossila bränslen, men bettingbolag finns i några av fonderna. Däribland livekasinobolaget Evolution och speloperatören Kindred.

“Evo har en jättestark konkurrensfördel. Vi gillar inte exponeringen mot grå marknader, men sektorn har ju börjat regleras, så det går åt rätt håll.”

Deras Ultra HD-livestreamlösning tycker Marie Karlsson är mest intressant.

“Den teknologin tror jag att många skulle behöva. Evo skulle kunna slå alla de stora bolagen med den. På lång sikt kan man använda den på annat än gambling. Tänk ett vanligt Teams-möte hur dålig kvalitet det är, eller live-event inom sport och gaming. Det är en outnyttjad diamant inom bolaget”, säger hon och fortsätter:

“Nu växer de ju så snabbt ändå, men när regleringstrenden är förbi kanske det kan bli aktuellt.”

SKYDD MOT AGGRESSIVT UPPKÖP

När det gäller Kindred och VD Henrik Tjärnströms avhopp förra veckan säger Marie Karlsson:

“Kindred har alltid gjort långsiktiga investeringar, men historiskt sett har de kanske inte varit så bra på att balansera de kortsiktiga marknadsförväntningarna. Vi var på Henrik Tjärnström och ledningen att de behöver ge ut långsiktiga fininsiella mål för att skydda värderingen mot aggressiva uppköpare. Sen kom de faktiskt med långsiktiga mål i fjol och det var vi nöjda med, men värderingen är nedtryckt och risken är att de kan bli uppköpta till ett för lågt pris.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Carnegie Fonder