Förvirring och smart taktik

Valrörelsen präglas som vanligt av kaos, förvirring och motsägelser. I båda blocken. Alliansen har dock gjort några smarta taktiska drag.

Valrörelsen har väl inte tänt till riktigt än. Gamla bekanta ämnen dominerar fortfarande debatten. Fastighets- och förmögenhetsskatt är en långkörare och som vanligt är det de rödgröna som inte vet riktigt vilket ben de ska stå på. Å ena sidan är det orimligt ur ett vänsterperspektiv att landets allra rikaste fick mycket stora skattesänkningar när fastighetsskatten omvandlades och förmögenhetsskatten togs bort. Å andra sidan blir det knepigt när de borgerliga partierna kan skrämma väljarna med att oppositionen vill ge folk i alldeles vanliga hus i framför allt Stockholm stora skattehöjningar. Ska pensionären med fina läget tvingas flytta när förmögenhetsskatten läggs ovanpå?

Mljöpartiet vill inte att fastigheter ska ingå i förmögenhetsbeskattningen över huvud taget, och det är en rimlig gissning att de rödgröna tvingas ge besked om att ingen ska behöva betala mer än en viss andel av inkomsten i total fastighets- och förmögenhetsskatt. Att de inte redan har gjort det säger en del om det kaos som råder inom oppositionen. Inte minst hos Socialdemokraterna.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco