Fredagens nya aktieråd

Flertalet rekommendationsförändringar har kommit in under fredagen, bland annat sänker Pareto ett medicinteknikbolag och höjer ett låsbolag.

Svagare efterfrågan sänker utsikterna för den organiska tillväxten i det fjärde kvartalet för Assa Abloy. Men kursnedgången sedan den förra kvartalsrapporten motiverar en höjd rekommendation för låsbolaget, trots en fortsatt hög värdering.

Det skriver Pareto i en analys där rekommendationen höjs till behåll från tidigare sälj, men med bibehållen riktkurs på 220 kronor.

”Vi gillar den förvärvsdrivna tillväxten och ser möjligheter till framtida marginalförbättringar från effektivitetsförbättringar som ger stöd för en hög värdering”, skriver Pareto i analysen.

För det fjärde kvartalet räknar Pareto med en organisk tillväxt om 1 procent följt av 3,1 procent för helåret 2020 till följd av en ökad efterfrågan under årets andra halva.

Hittills i år är aktien upp närmare 39 procent jämfört med OMXS30 som är upp nära 25 procent. Sedan kursrekordet på 232 kronor som noterades den 4 november har aktien dock backat 5,4 procent till och med torsdagens stängningskurs på 220 kronor.

Getinge har gjort stora framsteg på flera fronter under 2019. Men under nästa år kommer förbättringstakten troligen att mattas.

Det menar Pareto som sänkt sin rekommendation för aktien i Getinge till behåll.

”När Getinge går in i 2020 förväntar vi oss ytterligare förbättringar, men i en annan takt”, skriver Pareto.

Pareto förutspår att den positiva effekten från redovisningsstandarden IFRS respektive från valuta kommer att mildras under den tidigare delen av 2020. Dessutom investerar bolaget i forskning och utveckling, R&D, samt i bolagets förmåga att vara mer flexibelt.

Aktien i Getinge har gått upp med 110 procent sedan årsskiftet. På fredagen tappar den 1,1 procent till nivåer om drygt 168 procent.

Kepler Cheuvreux sänker sin rekommendation för gruv- och smältverksbolaget Boliden till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänks samtidigt till 275 kronor från 290 kronor. Det framgår av ett morgonbrev från mäklarfirman.

”Vi gillar Bolidens diversifierade tillgångsbas, starka balansräkning och integrerade affärsmodell. Förstärkningen av den svenska kronan mot dollarn skapar dock motvind för första gången på sju kvartal”, skriver Kepler Cheuvreux.

Mäklarfirman står fast vid potentialen uppåt för koppar, medan zink har backat under året, ”vilket är orsaken till att vi ser en neutral ’risk-reward’-profil på kortare sikt”.

DNB Markets höjer sin rekommendation för Fabege till köp från behåll. Riktkursen höjs till 162 från 145 kronor. Det framgår av Bloomberg.

Ljudboksföretaget Storytel har större tillväxtmöjligheter än vad nuvarande aktiekurs tar hänsyn till, menar DNB Markets.

Det framgår av en analys där banken tar upp bevakningen av Storytel med en köprekommendation och en riktkurs om 170 kronor.

DNB menar att Storytel, som en ledande global ljudboksleverantör, gynnas av skiftet från ”transaktionsbaserad” modell för fysiska böcker till en ”accessbaserad” streamingmodell.

”Vår analys indikerar att vi fortfarande befinner oss i ett tidigt stadie av ljudboksstreaming, med en global penetration på lägre än 1 procent (jämfört med musikstreaming på omkring 7 procent)”, skriver DNB Markets.

Enligt DNB Markets analys av Storytels cirka 20 marknader, tror banken att ljudboksföretaget kan nå upp till omkring 6 miljoner abonnenter till 2023.

Det skulle motsvara en genomsnittlig årlig tillväxt i antalet abonnenter på omkring 50 procent, vilket innebär en större potential jämfört med DNB Markets bedömning i ett basscenario om en årlig genomsnittlig abonnenttillväxt på 35 procent och en 27-procentig intäktstillväxt under perioden 2018-2023, skriver banken.

Strax efter klockan 10 hade Storytel gått upp 4,9 procent till 116 kronor på Stockholmsbörsen.

Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för HIQ till behåll från sälj. Riktkursen höjs till 50 från 48 kronor. Det framgår av en uppdatering från banken.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.