Friska vindar till börsen
Nästa vecka debuterar – om allt går som planerat – två nya vindkraftsbolag på börsen, Arise Windpower och O2 Vind. Tillsammans får de ett börsvärde på runt 4 miljarder kronor. Dessutom är Rabbalshede Kraft, enligt vad Affärsvärlden erfar, också på väg till börsen. En ny sektor är därmed på väg att etableras. Men än så länge handlar det om bolag som just lämnat startblocken när det gäller faktisk elproduktion, och de närmaste åren kantas av kapitalkrävande investeringar.
I slutet av förra året producerades runt 3 terawattimmar vindkraft i Sverige. Vi har som alla andra EU-länder fastställt mål för andelen förnyelsebar energi. Hälften av vår elförbrukning ska år 2020 komma från källor som vindkraft, solenergi och biobränsle. För att ambitionen ska lyckas behöver elproduktionen från dessa källor öka med 25 terawattimmar, varav 10 förväntas komma från vindkraft. Det motsvarar ungefär 2 000 nya vindkraftverk.
Enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi genererar ett modernt vindkraftverk om 1 megawatt som står i gott vindläge på land drygt 2 800 megawattimmar per år, vilket motsvarar årsförbrukningen i cirka 140 eluppvärmda villor.
I dag finns det bara ett svenskt bolag att välja på för vindkraftsintresserade aktieinvesterare. Det är Eolus Vind vars huvudsakliga affärsidé är att bygga vindkraftsanläggningar i goda vindlägen och antingen behålla dem och producera el i egen regi eller sälja dem vidare.
Eolus Vind handlas sedan i maj 2009 på Stockholmsbörsens småttinglista First North och marknadsvärdet är runt 900 miljoner kronor. Aktiekursen har hållit sig förhållandevis stabil och sedan första handelsdagen har kursen gått upp med 18 procent. Målet är att omsätta 1,4 miljarder kronor i år och sett till de fåtal vinstprognoser som finns handlas aktien till p/e 14.
Ett mer problematiskt exempel är danska Greentech vars aktiekurs backat 75 procent de senaste tre åren, varav 20 procent hittills i år. Bolaget har ett börsvärde på motsvarande 1,2 miljarder kronor och värderas till 30 gånger årets förväntade vinst. Förra året gick Greentech med förlust. Det är verksamheten i Italien som är det senaste problemet, då förseningar gör att kostnaderna ökar och intäkterna dröjer. Dessutom har Greentech historiskt sett varit lite väl optimistiskt i sina prognoser. Produktionskapaciteten var 68 megawatt vid slutet av tredje kvartalet i fjol, flertalet snurror står i Danmark och Tyskland. Målet är att bli betydligt större.
Energibolag som Fortum och Eon brukar ses som stabila obligationsliknande aktier med hög direktavkastning och sorteras in under branschrubriken utilities (samhällsnyttiga företag). I samma grupp finns Greentech men risknivån skiljer sig markant. Medan de stora etablerade elbolagen har säkra kassaflöden är en avsevärd del av börsvärdena för vindkraftbolagen än så länge bara luft. Därmed handlar ett investeringsbeslut mer om att bedöma bolagets förutsättningar för att lyckas än att försöka förutspå vinster som i många fall ligger långt fram i tiden.
ARISE WINDPOWER
Räkna med blåsig resa
Arise Windpower håller sig till södra Sverige där lönsamheten anses störst. Emissionen i samband med börsnoteringen kan följas av flera – nu ska bolaget växa.
Arise Windpower som är på väg till börsen bygger och driver vindkraftverk på land i södra Sverige. I dag har Arise vindkraftverk med en kapacitet på 46,5 megawatt i gång, och med de 15 som väntas tillkomma i höst räknar bolaget med att få positivt kassaflöde. Målet är att nå en kapacitet om 900 megawatt 2014 vilket motsvarar 300 vindkraftverk som producerar 2 terawattimmar. För att nå dit krävs en investering i storleksordningen 10 miljarder kronor.
Men Arise tar ett steg i taget, den pågående nyemissionen tillför 550-650 miljoner, beroende på om övertilldelningsoptionen utnyttjas. Dessutom säljer de tre grundarna aktier för 40 miljoner. Efter emissionen får Arise ett börsvärde på runt 2 miljarder. Är bolaget värt det? Om Arise klarar att hålla sitt avkastningskrav på minst 10 procent på investerat kapital, inte råkar ut för några kostsamma förseningar och om el- respektive elcertifikatpriser fortsätter utvecklas som tänkt blir svaret ja.
En annan fråga är om Pehr G Gyllenhammar är värd en miljon om året. Det är nämligen den summa som Arise som mest hade planerat att betala sin styrelseordförande i fjol. Utfallet blev 750 000 kronor, och sannolikt lär inte summan bli lägre i år. Det kan jämföras med att Daniel Sachs får 300 000 för sin insats som ordförande i O2. Men troligen blir svaret ja. I ett tidigt skede är det viktigt att arrendet av mark, bygglov och andra tillstånd löper smidigt. En näringslivskändis som dörröppnare kan vara en tillgång.
Den som tecknar aktien får räkna med att resan stundtals kan bli volatil, de närmaste åren lär kursen följa elpriset, och vara beredd på att skjuta till pengar. Bolaget har inte stuckit under stol med att det behövs mer kapital framöver. Intresset för förnyelsebar energi gynnar sektorn som helhet och rådet blir att teckna aktier i Arise Windpower. Allmänheten tecknar aktier hos Avanza och Nordnet medan ABG Sundal Collier har hand om institutionerna. Anmälningsperioden är 12-22 mars och första handelsdag är planerad till 24 mars. Teckningskurs 55-65 kronor.
O2 VIND
Internetprofiler i ny hetluft
O2 Vind går ut hårdare i starten och tar in mer kapital. Rikstäckande, hög produktivitet och etablering i vindsäkra lägen ska ge försprång i konkurrensen.
O2 Vind har som affärsidé att bygga vindkraft, sälja el och eventuellt delar av sin projektportfölj. Det är det sistnämnda som har gjort att O2 omsatte en halv miljard kronor och gjorde en vinst före skatt på 45 miljoner 2009. Sett enbart till produktionen blev vinsten 1 krona per aktie. Men då är än så länge bara 74 megawatt i drift. Målet är att äga vindkraftsparker med en sammanlagd effekt på 1 000 megawatt år 2015. En megawatt kräver en investering på runt 15 miljoner varav 70 procent finansieras med lånade pengar. I emissionen förväntas O2 få in 1-1,5 miljarder beroende på teckningskurs och om övertilldelningsoptionen utnyttjas. Det ger ett börsvärde på 2-2,5 miljarder. Dessutom har O2 beviljats lån på 2,4 miljarder kronor av SEB, DnB Nor och Swedbank. Avkastningskravet är 10 procent och lönsamheten påverkas av effektiviteten i vindkraftverken, det vill säga hur stor del av tiden som det blåser, och av priset på el och elcertifikat. Bolaget har jobbat hårt för att hitta bra, vindsäkra lägen runt om i Sverige och precis som Arise var det tidigt ute med att muta in lämplig mark.
Även i O2 förekommer namnkunniga personer, vd Johan Ihrfelt, vice vd Thomas von Otter och styrelseordföranden Daniel Sachs har ett förflutet på internetbolaget Spray. Kopplingen gör det lätt att dra paralleller med dåtidens affärsmodeller. Men faktum är att herrarna borde ha nytta av erfarenheterna av att driva projekt.
I dag ägs halva O2 av Proventus Vind Power, som i sin tur ägs av Proventus Invest och Foundations Asset Management, som förvaltar Wallenbergsstiftelserna. Efter emissionen minskar andelen till 22 procent. Den andra halvan ägs bland annat av grundarna Johan Ihrfelt och Thomas von Otter.
Det dröjer innan bolaget växer in i en traditionell värdering och mycket beror på om målen uppfylls. Samtidigt är det ett spännande bolag. Så rådet blir att teckna.
Aktien tecknas hos SEB Enskilda och Swedbank. Anmälningsperioden är 9-18 mars och första handelsdag är planerad till 22 mars. Teckningskurs 66-85 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.