”Front mot bud på Q-Med”

Som att segla till Svenska Högarna utan sjökort eller GPS. Så beskriver en av Golvets vänner börsen. Och nu rullar dessutom höstdimman in.

– Vi försöker navigera oss igenom det här. Ena stunden ser det bättre ut, nästa stund går man på en grynna igen, suckar placeraren som ändå bestämt sig för att börja öka lite försiktigt i cykliska bolag.

En Londonsvensk med strumpor från Jermyn Street är däremot djupt pessimistisk.

– Ni har fortfarande inte förstått allvaret riktigt där hemma. Som när Bank of England sänker med 1,5 procent och börsen rasar. Marknaden diskonterar arbetslöshet och den lär öka kraftigt även i Sverige. Vad händer när Volvo sparkar 3 000 i stället för några hundra? Och när Ericsson inte kan låna längre? undrar Londonsvensken som inte vill vara lång på börsen på minst ett år.

– Köp en put på världen och sitt på den i tolv månader. Då tjänar du mycket pengar.

Oavsett börsväder: Carnegie är på allas läppar.

– Det här är djupt tragiskt. Det är en grupp på fem pers som har sänkt banken. Samtidigt har Carnegie väldigt bra analytiker, som nu lär skingras. Det är inte bra för oss kunder, säger en karl-johansvampsoppa, som tror att Finansinspektionen har känt till bankens riskexponering en längre tid.

Men det är inte bara på Carnegie som stämningen är tryckt. De anställda på ABG Sundal Collier har köpt terminer i ABG för 500 miljoner kronor, enligt en konstkännare.

– Det funkar bra i en haussemarknad, men är riktigt jobbigt i en bearmarket. Terminerna återstår att lösa, någon måste ta torsken.

Och så är en försäljning av svenska Kaupthing nära, sägs det.

– Firman kommer att slumpas bort inom kort, och det blir en intressant köpare, säger en skjorta med dubbla manschetter.

En annan tror att det kommer mera i storbankerna.

– Bankerna har ju inte ens börjat se sina riktiga kreditförluster än. När de kommer blir det nyemission i SEB och kanske en till i Swedbank, tror en kopp Nespresso Ristretto.

Frågan är ju också vem som ska befria den lettiska staten från Parex. Banken säljs inom kort, enligt Golvets vänner, som håller tummarna för att det inte är Swedbank eller SEB som köper.

Men allt är inte bank här i världen. Golvet hör att det snackas runt bland ägarna i Q-Med. En front mot Ågerups och EQT:s bud kan vara på väg att formeras.

– Ordförande Pia Rudengrens uttalande om att bolaget har en utomordentlig potential och en stark finansiell ställning är ett oväntat starkt statement. Styrelsen, som Ågerup kört över vid upprepade tillfällen, kan absolut komma att säga nej till budet, säger en förvaltare över en friterad camembert med varma hjortron.

– Å andra sidan: Vad händer om budet inte går igenom? Ågerup har ju bestämt sig. Hur länge stannar han? funderar förvaltaren.

En annan orsak till att protesterna inte varit mer högljudda är att det finns gott om andra billiga papper för fonder och andra att stoppa in likviden i, hör Golvet.

BE Group är ett bolag det surras kring.

– BE Group är multipelmässigt ett kap för en industriell spelare. Förutsatt att inte realekonomin totalt kapsejsar. Men en budgivare vill inte gärna gå ut med mindre än 50 procent klart, så förutom Nordics 20 procent blir det ett digert jobb att få ihop irrevocables, säger en välmatad dominikan i pyramideformat.

Entraction, tidigare kallat spelbolaget som Gud glömde men som numera är rumsrent, snackas det också om.

– Den här gången är det Betsson som pekas ut som budgivaren, säger en Caribbean Stud-specialist.

Spelbolagen har ju varit hyggligt förskonade under hösten. Men det finns undantag.

– Unibet är galet trögt. De verkar aldrig få ut de där marginalerna de snackar om. Det är uppenbart att de inte får ut lika mycket som de andra per marknadsföringskrona, säger kortspelaren.

Slutligen hör Golvet att Tradedoublers vd William Cooper åkte på tvångsförsäljningar i förra veckan.

– Det var därför som aktien printade nya lägstanivåer, säger en blodröd ficknäsduk.

Golvets enda kommentar: Det kommer mera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.