Laddar

Gå mot strömmen

Det lönar sig att göra tvärtemot och köpa de minst populära fonderna. Köp därför fonder som investerar i Latinamerika och ädelmetaller.

»For Popular Returns, Try Unpopular Categories«, rubricerar amerikanska fondutvärderingsföretaget Morningsstar en intressant undersökning i januarinumret av Fund Investor. Undersökningen visar att de minst populära fondkategorierna under ett år, med mer än 75 procents sannolikhet kommer att överträffa den genomsnittliga aktiefonden under de nästkommande tre åren. I fjol ratades fonder som investerar i Latinamerika, ädelmetaller och konvertibler.

Ovanligt sannolikt

I jämförelse med de mest populära fonderna är sannolikheten över 80 procent att de minst populära kommer att ha en bättre utveckling. Och det är ett ovanligt säkert utfall när det gäller investeringar. Sedan 1987 är det också bara under en enda period som resultatet har blivit det omvända. Med minst populära kategorier avses inte fonder som har haft en dålig avkastning utan dem som fått in lite pengar. Men självklart hänger de två faktorerna ihop. Det finns nämligen två huvudförklaringar till att detta fungerar.

För det första har fondsparare en tendens att välja fonder som redan har haft hög avkastning. Ofta påhejade av banktjänstemännen som har ett starkt säljargument i avkastningskurvor som pekar uppåt. Detta är olyckligt eftersom aktiekurser, av en rad skäl såsom konjunkturen, svänger över tiden.

För det andra innebär ett stort inflöde i en fond ändrade förutsättningar för förvaltaren. Det blir svårare att prestera bra om de får för mycket pengar att hantera. I synnerhet på små marknader. Fonderna blir helt enkelt trögrörliga på börserna.

Försvenskad

Kan man tillämpa den amerikanska undersökningen i Sverige?

Ja, eftersom amerikanska investerare står för en mycket stor andel av världens börsvärde. Vad amerikanarna gör får därför normalt även stora konsekvenser för sparare i övriga världen. Därmed kan resultatet av undersökningen även användas för svenska fondsparare.

På Affärsvärlden har vi skrivit om Morningstars undersökning vid tre tidigare tillfällen (“Mobbade fonder vinner”, “Välj de minst populära” och “Farliga snabbväxare”) och försvenskat råden. Resultatet, som framgår av tabellen (se den tryckta tidningen, nummer 10/2000 sidan 77), visar också att undersökningen är överförbar.

Att Sverige är en mycket mindre marknad än den amerikanska blir även tydligt när man ser till fondutbudet. I Sverige är fonder som enbart placerar i konvertibler mycket ovanliga och i Affärsvärldens fonddatabas finns endast en sådan fond, från Indocam.

Ont om metaller

Likaså finns det ont om fonder som bara investerar i ädelmetaller. Det skulle i så fall vara Mercury Gold & Mining. Däremot har SEB liksom FS-banken råvarufonder, som har bredare inriktning och även investerar i exempelvis oljebolag. Då råvarufonder även ratades 1998 rekommenderade vi i fjolårets artikel SEB Råvarufond. Fonden har dock bytt förvaltare och utvecklats väsentligt svagare än Mercury Gold & Mining. Tänk dock på att Gold & Mining har en köpavgift på 5 procent.

Däremot finns det numera en hel del Latinamerikafonder. De flesta med utländska förvaltare som avsändare. Rekommendationen gäller breda Latinamerikafonder. På ländernivå är fondutbudet litet och skillnaderna i förutsättningar stora. Högst betyg av Affärsvärlden får emellertid Nordbankens Latinamerikafond, som tar hjälp av brittiska Schroders. Även denna fond rekommenderades för ett år sedan och får därför stå kvar som förstahandsvalet.

Sprid riskerna

Om du väljer att följa rådet tänk på att detta är högriskplaceringar. Sprid därför riskerna dels genom att köpa fonder i fler impopulära fondkategorier. Dels genom att bara investera en liten del av ditt totala sparande.

Att det är viktigt att sprida riskerna framgår av fondportföljen som rekommenderades på basis av fondflödena 1996. Handelsbankens Latinamerikafond ökade med blygsamma 48 procent under treårsperioden samtidigt som världsindex steg med 108 procent.

Kanske kom rekommendationen för tidigt med tanke på att flödena till Latinamerikafonderna varit dåliga även under 1998 och 1999.

FSB Robur Kommunikation var en betydligt bättre rekommendation, som drog upp snittet för portföljen så att den slog världsindex under åren 1997 till 1999. Fonden var under perioden den fjärde bästa aktiefonden av 367 jämförda.

Ännu ej i hamn

FSB Robur Kommunikation har även bidragit till att portföljen som rekommenderas på basis av flödena 1997 har ett stort försprång till världsindex när ett knappt år återstår. Den andra rekommendationen det året var av mer allmänt slag – en bred Asienfond utan att ange någon specifik. Ett ovägt snitt av Asienfonderna i Affärsvärldens databas ger en snittavkastning på 71 procent under 1998 och 1999.

Även portföljen som har två år kvar har ett litet försprång till världsindex.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.