Gardell: Kronan är en skitvaluta

Aktivistfonden Cevians grundare Christer Gardell vill att Sverige överger sin egen valuta och går över till euro.
Christer Gardell
Christer Gardell, grundare och VD för Cevian Capital. Foto: Tobias Ohls

”Kronan är en liten skitvaluta”, säger han till nyhetsbyrån TT.

Christer Gardell har därmed bytt fot. Han var motståndare till att Sverige skulle gå med i den europeiska valutaunionen vid folkomröstningen 2003. Idag menar finansmannen dock att den svenska valutan är för liten och har för låg likviditet vilket skapar rörelser i kronan.

”Jag har börjat tänka om. Vi ska in i euron, annars blir svenskarna bara fattigare och fattigare”, säger han till nyhetsbyrån.

Han menar att det inte längre spelar någon roll hur landet sköts. En liten valuta kommer nämligen alltid att vara lågt värderad, vilket innebär att svenskarna blir fattigare än vad man borde vara, menar finansmannen.

Hur frågan skall hanteras har han inget direkt svar på utan konstaterar bara att något politiskt parti skall orka ta upp frågan igen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets