Genmäle

I nummer 5 den 29 januari publicerade Affärsvärlden en artikelom Biora baserad på information från vår presskonferens den 17januari och det introduktionsprospekt som ligger till grund förbolagets notering på Stockholms Fondbörs.

Då Affärsvärlden är en viktig kanal för information tillpotentiella aktieägare i Biora och har ett ansvar för attkorrekt information sprids till marknaden vill vi korrigera enfelaktighet samt komplettera analysen.

Först felaktigheten. Det påstås i artikeln att entilläggsbehandling (med membran eller Emdogain) går på 150miljoner dollar. Emdogain kostar ca 150 dollar för tre tändervid samma behandlingstillfälle. Membran kostar mellan 100-200dollar per tand, plus en upp till 50 procent längrebehandlingstid. Det innebär avsevärda konkurrensfördelar förEmdogain.Ett bärande argument för Affärsvärldens funderingarkring framtidspotentialen för Bioras biologiska preparatEmdogain för användning vid grava tandlossningsskador är atttidningen rådfrågat ledande vetenskapliga experter som inte ärkopplade till bolagen på marknaden. En enda tillåts uttala sig,eller lät uttala sig, professor Jan Egelberg i Lund. Dennesäger: Emdogain verkar tyvärr inte vara bättre än membranen, somi sin tur inte är så mycket bättre än att göra ingenting alls.

Jan Egelberg är en respekterad expert som publicerar utmärktasammanställningar av vetenskapliga artiklar omtandlossningsbehandling. Den serie om sju vetenskapliga artiklarsom Biora skrivit har dock ännu inte kommit i tryck, och hardärför inte kunnat utvärderas av Egelberg. Vi vill i dettasammanhang påpeka att den granskning av Emdogain som genomförtsav amerikanska FDA och europeiska myndigheter är mycket meraingående än den en vetenskaplig tidskriftsredaktion kan göra.

Biora har, till skillnad mot många andra bioteknikbolag, enprodukt som är godkänd både i Europa och USA och börjar användasav specialisttandläkare världen runt.

Det finns således allt fylligare svenska och internationellakliniska erfarenheter om goda resultat samt ett stort antalnöjda tandlossningsexperter som kan bekräfta resultaten av devetenskapliga studierna.

Affärsvärlden har tidigare visat stort intresse och kunnande vadgäller vår typ av bolag och verksamhet. Vi hoppas att tidningenfortsätter den traditionen.

TOMAS HAMMARGREN, VD i Biora.

AFFÄRSVÄRLDEN SVARARAffärsvärlden beklagar att 150 dollar råkade bli 150 miljonerdollar. Flera av de experter vi talat med, utöver Egelberg, harpekat på egendomligheten att Biora inte publicerat sina rön ivetenskapliga artiklar innan man går ut med en stor nyemission.Därmed uppstod osäkerhet bland experter om produkten Emdogainsfördelar.Och blivande aktieägare har inte kunnat inhämta denoberoende information de hade behövt.

Detta kombinerat med de stora krav på försäljningstillväxt somfordras för att motivera utförsäljningskursen räcker förslutsatsen att Biorakursen satts för högt.

RED.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.