Getinge rapportvinnare på börsen

Stockholmsbörsen inledde den första handelsdagen efter påskuppehållet på minus.

Index parkerade på negativ mark hela vägen fram till lunch med press från en majoritet av storbolagen. Det stora undantaget var Getinge som avancerade rejält efter sin delårsrapport.

Vid 12.50-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,5 procent till nivån 1.663. Aktier för nära 7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Getinge steg med nära 8 procent efter att medicinteknikbolaget slagit förhandstipsen sett till såväl omsättning som resultat. Orderingången växte organiskt med 7,6 procent och Getinges besparingsåtgärder väntas börja ge effekt under andra halvåret 2019.

“Rörelsekapitalet rör sig i rätt riktning trots den kraftiga tillväxten och kassaflödet är fortsatt stabilt”, uppger bolaget.

Electrolux var drygt 2 procent upp. Konkurrenten Whirlpool redovisade sent på måndagen ett bättre resultat per aktie än förväntat och aktien lyfte drygt 8 procent i USA-efterhandeln. Electrolux delårsrapport väntas på fredag.

Även Essity avancerade, upp 0,8 procent. I sektorn redovisade den amerikanska konsumentvarugruppen Kimberly-Clark på måndagen ett bättre resultat än väntat och aktien lyfte drygt 5 procent i New York.

Bland förlorarna inom OMXS30 märktes SSAB A och ABB som tappade 2 respektive 1,6 procent.

Sämst gick det för Swedish Match som backade 2,3 procent. Före påskvilan kom ett utspel från majoritetsledaren i den amerikanska senaten, republikanen Mitch McConnell, om att kongressen bör höja minimiåldern för köp av tobaksprodukter till 21 från 18 år i hela USA. Åldersgränsen 21 år för inköp av tobak finns dock redan i ett antal delstater.

Oljepriset låg kvar på den högre nivå som etablerades efter att president Donald Trump på söndagskvällen meddelat att USA inte kommer att förlänga undantagen för de åtta länder som tillåtits köpa olja från Iran trots sanktionerna.

Lundin Petroleum, som även fått en tidigare köprekommendation från Nordea upprepad, steg 5 procent medan Enquest ökade drygt 8 procent. Tethys Oil, som fått ett köpråd från Börsveckan, var hela 10 procent upp.

AAK, tillverkare av vegetabiliska specialfetter, levererade en rörelsevinst marginellt över förväntan medan nettoomsättning inte nådde förhandstipsen. Aktien noterades 1,7 procent högre.

Nobina steg nära 8 procent till drygt 62 kronor. Kepler Cheuvreux har inlett bevakning av bussbolaget med en köprekommendation och riktkursen 70 kronor. Nobina gynnas av effekterna av urbanisering och globala megatrender som ökar kraven på smartare och mer effektiva transportlösningar, skriver Kepler bland annat.

Medicinteknikföretaget Vitrolifes omsättning och resultat nådde inte riktigt snittförväntningarna, som dock bestod av blott två estimat. Aktien backade drygt 5 procent men uppgången från årsskiftet är fortfarande drygt 40 procent.

Xbrane lyfte nära 7 procent efter att ha tillkännagivit ett försäljningsmål för sin ledande produkt Xlucane om 350 miljoner euro per år tre år efter lansering. Bolaget inledde nyligen en fas 3-studie i USA med Xlucane.

Nordea Markets har avslutat sponsrad bevakning och inlett ordinarie bevakning av Magnolia Bostad med rekommendationen köp och riktkursen 51 kronor. Hyresbostadsutvecklaren stärktes drygt 6 procent till 33:45 kronor.

Spelinspektionen har gett det helägda dotterbolaget till First Northlistade Aspire Global, AG Communication, en varning samt beslutat om en sanktionsavgift om 3 miljoner kronor för att bolaget inte haft en fungerande anslutning mot Spelpaus.se. Aspire Global backade 2,3 procent.

Respiratorius var drygt 5 procent upp efter att ha tecknat ett avtal med Partner International för att slutföra exit av VAL001. Bolaget bedömer att exitprocessen befinner sig i ett läge där ett avtal med en internationellt välrenommerad specialist på försäljning och utlicensiering är ett naturligt nästa steg.

Knowit rider på digitaliseringstrenden och dessutom finns det chans till uppköp, anser Dagens Industri som under vinjetten Veckans aktie ger IT-aktien en köprekommendation. Aktien steg 3 procent.

Att Google öppnar för reklam från speloperatörer med licens i Sverige kommer inte att påverka kundanskaffningsbolaget Raketechs affär menar bolaget. I förra veckan gick Google ut med att de kommer att börja tillåta reklam från bolag med svensk spellicens, något som inte varit möjligt tidigare. Aktien handlades ner drygt 7 procent.

Mertiva och Garo steg runt 5 procent och Moberg Pharma ökade 3,5 procent efter köpråd i det nya numret av Börsveckan.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här