Gigantiska värden på spel i rapportsäsongen

Efter rapportrökaren från Netflix förra veckan är det dags för de fyra återstående av de så kallade Faang-bolagen – Facebook, Apple, Amazon och Google-ägaren Alphabet. Deras bokslut för 2019 blir ett skarpt test av om de börsvärden som på kort tid blåsts upp till sammanlagt 40 000 miljarder kronor håller måttet.

Apple – elektronikjätten från Silicon Valley, Kalifornien – har ett fantastiskt börsår bakom sig. Aktiekursen har fördubblats, upp med 725 miljarder dollar. Bolaget är därmed värderat till cirka 1 400 miljarder dollar (cirka 13 400 miljarder kronor). Som en jämförelse motsvarar det lite drygt 13 år av svenska statsbudgetar av 2020 års storlek.

5G-telefon i höst

Bakom Apples kursrally ligger i första hand ökade förväntningar på Iphone-affären, som för ett år sedan såg ut att vara på dekis. Nu är tonläget ett annat, med lanseringen av Apples första 5G-telefon i höst.

Enkäter visar att en stor andel av dagens Iphone-ägare är redo att uppgradera sig snabbt när de nya modellerna finns att köpa. Till det kommer medvind för Apples smarta klockor och trådlösa hörlurar samtidigt som bolaget drar in allt mer på strömmad musik och betaltjänster.

Apple är inför tisdagens rapport populär bland analytiker. Enligt en genomgång gjord av Reuters av ledande analytiker som följer bolaget har 25 bedömare köprekommendation, medan 12 har neutral inställning och bara 5 rekommenderar sparare att sälja Apple-aktien.

Mycket pekar uppåt

Facebook hamnar värderingsmässigt en bra bit under Apple, med ett börsvärde på drygt 620 miljarder dollar (cirka 5 900 miljarder kronor). Men bolaget har ändå ett börslyft på 51 procent på ett år bakom sig och ett mycket högt så kallat P/E-tal, med en aktiekurs på 35 gånger väntade vinsten det kommande året.

Och mycket pekar uppåt för Facebook. Tillväxten i antal månatliga Facebook-användare antas ha ökat med 7 procent till 2,49 miljarder under fjärde kvartalet. Dessutom är aktien trots det höga P/E-talet mer populär än Apples bland analytiker, med bara två säljrekommendationer bland 52 tillfrågade analytiker.

Microsoft räknas inte in bland Faang-bolagen, men kommer också med rapport i veckan. Det är återigen en tungviktare att räkna med efter omvandlingen från ett övermoget mjukvarubolag till en jätte på marknaden för molntjänster. Bill Gates skapelse har återtagit sin position bland de allra högst värderade bolagen på Wall Street med ett börsvärde som lyft med nästan 60 procent på ett år till nästan 1 300 miljarder dollar (cirka 12 500 miljarder kronor).

Chocklyft för Tesla-aktien

Microsoft har därmed kört om e-handelsjätten Amazon, vars börsvärde inför torsdagens bokslut ligger på 923 miljarder dollar (cirka 8 900 miljarder kronor) efter ett kurslyft på 14 procent på ett år.

Aktien i elbilstillverkaren Tesla, som inte heller räknas in bland Faang-bolagen, har chocklyft med 90 procent under det gångna året. Därmed är börsvärdet uppe i drygt 100 miljarder dollar (cirka 960 miljarder kronor), vilket gör bolaget till världens näst värdefullaste bitillverkare efter Toyota.

Men det är fortfarande en bra bit upp till även det billigaste Faang-bolaget, tv-streamingjätten Netflix, vars börsvärde ligger på cirka 155 miljarder dollar (motsvarande 1 500 miljarder kronor).

Rapportrökare från Netflix

Netflix har ett tufft börsår bakom sig, med en kursuppgång på knappt 5 procent. Då ingår även den positiva börsreaktionen på den så kallade rapportrökare som Netflix presenterade i förra veckan, där antalet nya abonnenter ökade mer än väntat till över 158 miljoner betalande abonnenter i 190 länder och vinsten fyrfaldigades.

Sist ut att rapportera bland Faang-bolagen är Google-ägaren Alphabet, vars börsvärde efter ett kurslyft på 36 procent på ett år kretsar kring en miljard dollar (cirka 9 600 miljarder kronor). Alphabets bokslut är aviserat till måndag nästa vecka.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.