Global press på Stockholmsbörsen
“Det är fortsatt skakigt med fortsatt konjunkturoro och både de brittiska och svenska bankerna i fokus. Att Swedbank slopar utdelningen mottas med blandade känslor och det finns definitivt risk kvar även om de stärker upp kapitalbasen. För SEB, som handlas utan kupong, har många spekulerat i att det ska komma in blankare och handla ned aktien mot emissionskursen men det är svårt att låna in aktier så det inte säkert att detta inträffar”, säger en mäklarchef i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.
Klockan 12.45 var OMXS30 1,6 procent lägre till noteringen 597,8 Omsättningen uppgick till 4,8 miljarder kronor. Sedan toppen den 9 januari har OMXS30 nu tappat 13 procent, men är fortfarande 5 procent över stängningsnoteringen den 21 november som var den lägsta sedan oktober 2003.
Swedbank A steg 1,6 procent till 18:70 kronor och hade därmed fallit tillbaka efter att ha noterats så högt som 22:20 kronor efter ett par minuters handel. Banken bekräftade under morgonen att utdelningen för såväl preferens- som stamaktier för 2008 slopas. Kapitalbasen stärks därmed med 2,9 miljarder kronor, vilket ökar kapitaltäckningsgraden från 14,8 till 15,2 procent.
“Den indragna utdelningen betyder inte att banken inte kommer att behöva mer pengar framgent. Risken finns där och allt beror på hur illa det kommer att se ut i Östeuropa. Det påverkas inte av det som händer i dag. 2,9 miljarder kronor gör egentligen ingen större skillnad, det förändrar inte hela caset”, säger Andreas Håkansson, analytiker på UBS, till Nyhetsbyrån Direkt.
Sparbanksstiftelsernas Förvaltnings AB har samtidigt meddelat att det överlåter 90 miljoner aktier i Swedbank till bolagets långivare. Folksam Liv tar 39 miljoner aktier, vilket ger Folksamgruppen en total ägarandel på 14,6 procent av aktierna i Swedbank. Svensk Exportkredit övertar drygt 25,5 miljoner aktier, vilket motsvarar en ägarandel på 3,3 procent, och en icke namngiven europeisk bank har också funnits med bland kreditgivarna.
Flera av de övriga svenska storbankerna handlades oroligt efter förnyad oro i den brittiska banksektorn. Nordea var 0,5 procent ned till 40:80 kronor, men pendlade kraftigt, och SHB A backade 3,5 procent till 91 kronor. SEB A kostade 18:30 kronor, men handlades exklusive rätten till teckningsrätter. Jämfört med det matematiska värdet justerat för de avskilda teckningsrätterna var uppgången 4,9 procent.
Lloyds Banking Group föll 7 procent i London, sedan banken bekräftat att den lägger tillgångar till ett värde nära 367 miljarder dollar i den brittiska statens stödprogram för försvagade finansiella tillgångar mot att den brittiska staten får en ägarandel på upp till 75 procent. HSBC tappade 10 procent i London efter att ha fallit i den asiatiska handeln på fortsatt oro för bankens “dåliga lån” i den brittiska enheten.
Flera av de mer cykliska bolagen kom under press i likhet med sina europeiska branschkollegor efter förnyad makroekonomisk oro. Enligt en rapport från Världsbanken på söndagen kommer den globala ekonomin sannolikt att krympa för första gången sedan andra världskriget under 2009, och världshandeln kommer att visa den största nedgången på 80 år.
ABB tappade 3,9 procent till 105:25 kronor, Atlas Copco A var 3,3 procent ned till 58:25 kronor och SKF B var 2,2 procent lägre till 68:25 kronor.
Astrazeneca steg 1,1 procent till 283:50 kronor sedan Mercks och Schering-Ploughs styrelser kommit överens om ett samgående mellan bolagen. Affären innebär att Merck bjuder totalt 41,1 miljarder dollar för Schering-Plough, en premie på 34 procent jämfört med Schering-Ploughs slutkurs på fredagen.
Electrolux B ökade 0,9 procent till 58 kronor med stöd av att Carnegie höjt rekommendationen för aktien till outperform från tidigare neutral.
Fabege föll 6,9 procent till 25:60 kronor efter att Deutsche Bank sänkt rekommendationen för aktien till sälj från tidigare behåll med riktkurs 23 kronor från tidigare 34 kronor.
I övrigt har USA ställt om till sommartid, vilket innebär att den svenska marknaden kommer att handlas mer parallellt med USA eftersom börserna i New York öppnar klockan 14.30.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.